De prijs van energie verandert steeds. Sinds eind 2021 zijn de prijzen sterk gestegen. Nu zien we al een tijdje dat de prijzen dalen en mensen weer goedkoper uit zijn. Misschien kunt u daar ook voordeel van hebben?

Vaste of wisselende prijzen

Bij het afsluiten van een energiecontract kunt u kiezen tussen vaste of wisselende (variabele) prijzen. Afspraken maken over vaste prijzen kon lange tijd niet. Nu weer wel. Bij vaste prijzen staat de prijs voor een bepaalde tijd (meestal 1 jaar) vast. Bij wisselende prijzen kunnen de kosten voor energie tussendoor veranderen. De meeste leveranciers veranderen deze prijzen elk half jaar op 1 januari en 1 juli. Sinds vorig jaar gebeurt dat ook meer tussendoor. Bijvoorbeeld ieder kwartaal of iedere maand. Dat staat dan in de algemene voorwaarden van het contract. 

Bel uw energiebedrijf

Wij kunnen u niet zeggen wat u het beste kunt doen. Wij weten niet of de prijs van energie omhoog of omlaag gaat. Kijk goed naar uw situatie en wat u nu voor energie betaalt. Het kan verstandig zijn met uw energiebedrijf te bellen. U kunt zeggen dat u kijkt of een andere energiebedrijf goedkoper is. En vragen of het bij hen ook goedkoper kan. Doen zij u een aanbod? Vraag of ze dat voor u op papier zetten. Dan kunt u dat eerst rustig bekijken voordat u een besluit neemt.

Kijk ook eens op websites als www.gaslicht.com, www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken of www.independer.nl/energie. Op deze websites staan tips en informatie. En u kunt uw gegevens invullen en kijken wat energie bij de verschillende energiebedrijven kost.  

Energietoeslag 2023 later dit jaar

De regering zou in februari een besluit nemen over de regels voor de energietoeslag 2023. We verwachtten daarom dat we in april de energietoeslag 2023 konden gaan betalen. Het is nu al 2x uitgesteld. Inmiddels heeft de Minister het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. We verwachten het definitieve besluit over de wet na de zomervakantie. Daarna moeten de gemeenten Capelle, Krimpen en Zuidplas nog een besluit nemen over de uitvoering door IJsselgemeenten. 

Houd de informatie op www.ijsselgemeenten.nl/energietoeslag in de gaten. Heeft u nog een vraag over de energietoeslag? Mail ons dan: energietoeslag@ijsselgemeenten.nl.

Energie besparen

Ook uw gemeente heeft informatie en tips om geld te besparen op energie. Kijk hiervoor op de website van uw gemeente.
Capelle: www.duurzaamcapelle.nl/energiebespaartips/
Krimpen: krimpenaandenijssel.nl/energie/
Zuidplas: www.duurzaamzuidplas.nl/