Gaat u met vakantie? Of bent u om een andere reden een tijdje buiten uw woonplaats? Bespreek dit dan met uw casemanager. Is deze akkoord, vul dan minimaal 4 weken van te voren het formulier in bij stap 2 'Melden'.

Regels

Als u een (bijstands)uitkering krijgt, blijven uw arbeidsverplichtingen altijd gelden. Als u een kans op werk heeft, moet u die gebruiken.

Waar wilt u naartoe?

De regels voor vakantie of een verblijf buiten uw woonplaats hangen af van waar u naartoe wilt: het buitenland, een andere plek in Nederland of blijft u thuis.

Buitenland

U mag per kalenderjaar maximaal 4 weken naar het buitenland. Dit kan voor vakantie zijn, maar ook voor familiebezoek of revalidatie. De reden van uw verblijf in het buitenland is niet van belang. Partners hebben allebei recht op hun eigen periode van 4 weken voor een verblijf in het buitenland.

Nederland

Verblijft u buiten uw woonplaats in Nederland? Dan geldt er geen maximale periode. Het moet wel om een tijdelijk verblijf gaan. U moet ook de afspraken die u heeft voor een traject naar werk gewoon nakomen.

Thuis

Wilt u thuis ‘vakantie’ houden, bijvoorbeeld in de schoolvakanties? Bespreek dat met uw casemanager. U hoeft geen meldingsformulier in te leveren. U moet de afspraken die u heeft voor een traject naar werk gewoon nakomen.

Maximaal 4 weken weg

U mag maximaal 4 weken weg voor verblijf in het buitenland. Dit kunt u verspreid over het kalenderjaar opnemen of achter elkaar. U maximaal 4 weken achter elkaar weg. U kunt dus niet de 4 laatste weken van december, gevolgd door de 4 eerste weken van januari van het nieuwe jaar wegblijven.

Blijft u langer dan 4 weken weg? Dan stopt uw uitkering na 4 weken. Het maakt niet uit waarom u langer weg blijft. Als u terug bent, meldt u zich weer bij ons. Doe dat uiterlijk de 2e werkdag, met uw paspoort en eventuele reispapieren bij onze balie. Dit geldt ook voor uw eventuele partner als hij/zij mee op reis was.

Post

Wanneer u niet thuis bent, blijft u verantwoordelijk voor de afhandeling van de post die u van ons ontvangt. Zorg er dus voor dat iemand dat voor u regelt.

Stap 1: Bespreek uw afwezigheid met uw casemanager

Omdat u een uitkering krijgt moet u zich aan verschillende regels houden, deze regels noemen we de arbeidsverplichtingen. Ook heeft u waarschijnlijk afspraken voor een traject dat u volgt. Het is belangrijk dat u beide nakomt. Daarom kunt u niet te lang buiten uw woonplaats blijven.

Bespreek het minimaal 4 weken van te voren met uw casemanager Werk of Activering of trajectbegeleider als u op vakantie of op reis gaat. Hij of zij kan beoordelen of u weg kunt en hoelang.

Bel of mail de informatielijn Sociale Zaken

Bespreekt u niet met uw casemanager of u weg kan? Of kreeg u te horen dat u niet weg kunt én u vertrekt toch? Dan kunt u minder of geen uitkering krijgen. Ook kunnen we uw uitkering stoppen, u moet de uitkering dan opnieuw aanvragen.

Stap 2: Melden

Nadat u uw verblijf buiten uw woonplaats met uw casemanager heeft besproken, meldt u dit uiterlijk 4 weken voor uw vertrek bij ons.

Meld uw reis via Mijn Inkomen

Nodig bij de melding: 

  • uw DigiD(externe link).  
  • digitale (kopieën van) uw reispapieren, zoals vliegtickets, treinkaartjes, of reservering van het hotel. Krijgt u deze papieren later? Stuur de documenten dan later op.

Melden als bewindvoerder

Als bewindvoerder kunt u niet inloggen in Mijn inkomen. U kunt de reis van uw cliënt melden met het online formulier Meld uw reis online. 

Nodig bij de melding: 

Schriftelijk melden

U kunt het ook schriftelijk melden. U kunt hiervoor het formulier opvragen bij onze informatielijn of balie.

Stap 3: Besluit

Na uw melding krijgt u binnen 10 werkdagen ons besluit. Soms zijn er voorwaarden of gevolgen voor uw uitkering. Dat hoort u dan ook van ons. Daarbij kan ook andere belangrijke informatie over uw uitkering staan. We adviseren u pas te vertrekken als u het besluit van ons hebt ontvangen.

Blijft u in Nederland, dan krijgt u geen brief van ons. Uw afspraken over werk en opleiding gaan gewoon door.

Meer informatie

Voor meer informatie of een formulier neemt u contact op met onze informatielijn.