Het ging niet altijd makkelijk in het leven van Sabrine uit de gemeente Zuidplas. Vroeger ging ze naar de havo. In het eindexamenjaar is ze daarmee gestopt. Ze kon het niet afmaken omdat het thuis niet goed ging.

Nu is ze 32 jaar en heeft ze een dochter van 7 maanden. En ze gaat weer naar school!

Juf met kinderen aan tafel bij kinderopvang
Juf met kinderen aan tafel bij kinderopvang (foto: iStock)

Sabrine vertelt: “Toen ik gestopt was op de havo heb ik eerst hier en daar gewerkt. Daarna ben ik weer naar school gegaan. Ik deed mbo-2 zorg en welzijn. Het ging echter niet zo goed met me. Ik had nog veel last van de problemen uit mijn jeugd. Daarom ben ik in therapie gegaan. Zo kon ik de dingen verwerken.”

Uitkering

“Ongeveer een half jaar geleden moest ik een uitkering aanvragen. Omdat mijn dochter nog heel klein is, vroeg ik om vrijstelling van de arbeidsplicht. Dat kan als je kinderen hebt tot 5 jaar. Mansour Darkaoui van het Werkplein zei dat ik dan wél iets moest gaan doen. Bijvoorbeeld een opleiding. Dat moet dan ook een serieuze opleiding zijn, met baangarantie.” 

Kiezen

“Ik ging er thuis over nadenken. Eerst dacht ik aan mbo-4 “specifieke doelgroepen”. Dan kun je werken in een instelling met gehandicapten of moeilijke jongeren. Alleen, in dat werk heb je ook vaak avond- of nachtdiensten. Dat kan niet samen met de zorg voor mijn dochtertje. Daarom heb ik nu gekozen voor pedagogisch medewerker. Dan kan ik werken op een kinderdagverblijf.”

Kinderopvang

“Bij mijn volgende afspraak heeft Mansour de vrijstelling voor de arbeidsplicht goedgekeurd. Ik had al veel zelf uitgezocht. Bijvoorbeeld waar ik de opleiding kan volgen. Ik woon bij mijn broer in huis. Daarom moesten we ook kijken hoe het zit met de kinderopvangtoeslag.”

Opleiding

“Van jobcoach Sylvia Pothof kreeg ik daarna veel hulp. Ik wilde mijn opleiding doen bij Capabel. Daar kan ik het mbo-4 diploma al in 15 maanden halen, in plaats van in 4 jaar. Dat is wel duurder, maar ik kan ook sneller aan het werk. Bij deze opleiding ga je al na 6 weken op stage. Dat zag ik helemaal zitten: direct aan het werk. Sylvia kende ook het Project Rijnmond Werkt Door. Daar hebben we het scholingsbudget aangevraagd. En ze hielp met het zoeken naar kinderopvang voor mijn dochter. Nu ga ik op 4 september met mijn opleiding beginnen!”

Durf hulp te vragen

“Ik ben heel erg blij met de hulp van Mansour en Sylvia. Toen ik jong was, wilde ik altijd eerst bewijs dat iemand me wilde helpen. Dan pas vroeg ik om hulp. Nu zie ik in dat je zelf moet laten zien wat je wil. En dat je gemotiveerd bent om verder te komen. Dan helpen mensen je graag.”

Wilt u ook een opleiding doen?

Bedenk wat u graag wil gaan doen en bespreek de mogelijkheden met uw casemanager.