Ruben heeft zijn eigen zaak

“Je moet met je handen werken,” dat zei Rubens opa altijd. Dat advies heeft hij gevolgd. Hij begon met een koksopleiding en het leiden van een snackbar. Maar al snel begon hij een eigen bedrijf op een ander gebied: klussen, stofferen, handelen.

Daarmee heeft hij lang voor zijn eigen inkomen gezorgd. Tot hij zijn knie verbrijzelde. 

Ruben
Ruben (Foto: Jan Kok)

Ruben uit Zuidplas vertelt: “Door mijn knie kon ik lang niet meer werken. Het kostte zeker een jaar voordat het beter was. Daarna moest ik lang trainen voor een sterke knie. Daardoor kwam ik in de uitkering terecht. Maar geld voor niets krijgen, daar hou ik niet van. Daarom zei ik meteen tegen mijn casemanager Wim van Vredendaal: ik wil iets terugdoen. Daar gingen we mee aan de slag.”

Tweedehands winkel

“Samen met een hele goede vriend maakte ik een plan voor het starten van een tweedehands winkel in Zuidplas. Een deel van het plan was de Computerhelpstore. Binnen de kringloopwinkel ging ik daarmee aan de slag. Een deel van de winkel werd ingericht voor het opknappen van tweedehands computers en laptops. Daarbij hielpen we ook mensen met hun computervragen, zetten computers in elkaar en sloten die bij mensen thuis aan.”

Weer eigen bedrijf

“Aan het begin van corona stopte de kringloopwinkel. Met mijn kennis en ervaring kon ik de Computerhelpstore als eigen bedrijf voortzetten. Ik kon een deel van een pand van een vriend gebruiken en startte met 2 tweedehands computers en 3 laptops. Nu werk ik ook veel voor bedrijven en organisaties. Zo lever ik tweedehands laptops aan het Werkplein. Zij gebruiken die voor trainingen. Mensen die dat nodig hebben voor een opleiding kunnen ze gebruiken. Ik koop onder andere afgeschreven laptops, maak ze in orde om opnieuw te gebruiken en verkoop ze weer. Maar ik kan ook nieuwe computers naar wens maken en leveren.”

Werk als zelfstandige

“Ik durfde lang de stap naar een eigen bedrijf niet te zetten. Het is een hele verantwoordelijkheid. Naast verstand van je werk, moet je ook je boekhouding in orde houden. En je loopt zelf het risico als de zaken even tegenzitten. Daarnaast je moet goed opletten dat je huur- en zorgtoeslag nog kloppen met je inkomen. Ik heb geleerd: als je echt iets wilt kun je alles bereiken. Maar werken als zelfstandige is niet voor iedereen geschikt. Het is altijd goed om te kijken of je je werk ook bij een werkgever kunt doen. Dat is een stuk makkelijker.”

Ook als zelfstandige aan de slag?

Het Regionaal bureau zelfstandigen (RBZ) helpt mensen die als zelfstandige aan de slag willen. Ze geven advies over een bedrijfsplan en kunnen een starterslening bieden. Verder geven ze een aanvullende uitkering aan starters die nog niet genoeg verdienen. Heeft u interesse? Bespreek het met uw casemanager. Die kan een afspraak voor u maken met het RBZ.