Met een uitkering moet u uw inkomen en vermogen (bezit) bij ons melden. Veel mensen weten dat ze hun bank- en spaarrekeningen moeten doorgeven. Maar dat geldt ook als u bijvoorbeeld een auto of een motor koopt of verkoopt. Of als u geld (een gift) van iemand krijgt.

 

auto
Auto (foto: iStock)

Auto en motor

Als u een auto of motor koopt, verkoopt, krijgt of van iemand anders gebruikt, moet u dit aan ons doorgeven. Dit geldt ook voor andere voertuigen zoals caravans, boten en vrachtwagens. We zien vaak dat mensen een auto op hun naam zetten, die niet van hen is.  Wij adviseren u dat niet te doen. Staat een auto op uw naam? Dan geldt het als uw bezit. U kunt dan problemen met uw uitkering krijgen.

Telt uw auto mee als uw bezit?

We hebben de waarde van voertuigen die we niet meetellen als vermogen (bezit) verhoogd tot € 5.000. Is uw voertuig minder waard? Dan telt het niet mee als vermogen. Ook dan geldt dat u dit voertuig aan ons moet doorgeven. De waarde bepalen we voor een auto met de ANWB koerslijst. Heeft u het voertuig betaald van uw spaargeld? Dan verandert uw vermogen niet.

Giften

Als u geld krijgt (contant of gestort op uw rekening) kan dit gevolgen hebben voor uw uitkering. Giften tot een totaalbedrag van € 1.200 per kalenderjaar tellen we niet mee. Krijgt u meer in een kalenderjaar? Dan halen we dat bedrag van uw uitkering af.

Niet al het geld dat u krijgt laten we vrij. Krijgt u geld dat u vrij kunt besteden? Of heeft het bedrag geen speciale bestemming? Dan halen we het bedrag wel van uw uitkering af. Dit geldt ook als u geld krijgt voor kosten die in uw uitkering zitten. U krijgt bijvoorbeeld geld om uw huur te betalen. Hiervoor zit ook geld in uw uitkering. Dan halen we het bedrag van uw uitkering af.

Meldt het als u giften krijgt. Geef aan waar het geld voor bedoeld is. Kreeg u geld op uw bankrekening? Stuur dan een kopie van de bijschrijving mee. We kijken dan of we het bedrag kunnen vrijlaten.