Jobcoach Silvia Pothof

Sylvia Pothof werkt nu ruim anderhalf jaar als jobcoach op het Werkplein. Dat was een nieuwe functie bij IJsselgemeenten. Ze helpt de werkzoekenden met veel verschillende dingen. “Ik help graag andere mensen.”

Sylvia vertelt erover: “Ik kijk steeds wat iemand nodig heeft. Voor de een is dat praktische hulp, voor de ander aanmoedigende woorden. Ik heb voor iemand problemen met een ov-kaart opgelost, een jongere blij gemaakt met een vergoeding voor een opleiding, meegezocht naar een stageplaats en een baan voor iemand gezocht.”

Sylvia Pothof op het Werkplein IJsselgemeenten (foto: Rhalda Jansen)
Sylvia Pothof op het Werkplein IJsselgemeenten (foto: Rhalda Jansen)

Zelf leren

“Ik kreeg vaak vragen over verzuim, de regels als mensen ziek zijn en niet naar hun werk kunnen. Ik merkte dat ik daar niet genoeg over wist om werkgever en werknemer goed te informeren. Daarom heb ik de opleiding ‘Regie op Verzuim’ gedaan. Dat ging over de rechten en plichten van werkgevers en werknemers, de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en meer. Met mijn nieuwe kennis help ik nu collega’s, werkgevers en de kandidaten die ik begeleid.”

Ook een nieuw beroep leren?

“Ik weet dus dat het een uitdaging kan zijn om een opleiding te volgen. Maar zo verbeter je wel je kans op werk en je werkplezier. Via het Leerwerkloket kan iedereen met een uitkering en zonder vast (part-time)contract een opleiding volgen. Hiervoor kun je dan € 5.000 krijgen. Je kan zo meer leren op je vakgebied, of je laten omscholen naar een nieuw beroep. Wel kijken we naar wat je kan. Is de opleiding niet te moeilijk? En is je Nederlands goed genoeg om de opleiding te kunnen volgen? Zo niet, dan kun je eerst beter Nederlands leren.”

Kans op werk

“Met heel veel beroepen kun je nu snel aan de slag. Denk aan werk in de: kinderopvang, onderwijs, zorg, techniek, horeca en IT (informatie technologie). Lijkt dat je iets? Neem dan snel contact op met je casemanager. Dan kunnen we kijken of er een opleiding mogelijk is.”