De dagen worden kouder en het wordt eerder donker. Tijd om weer goed te letten op de energiekosten. In de winter gebruiken we de meeste energie. De lampen en de verwarming gaan aan. Maar energie besparen in huis kan ook in het koudste seizoen.

Verwarming verbruikt het meeste gas. Vooral in de koude maanden kunnen de kosten flink stijgen. Zet de verwarming niet hoger dan 19 of 20 graden. Is dit te koud? Trek dan een trui aan. Dikke sokken en een dekentje op de bank zijn belangrijk als u televisie kijkt en stil zit.

Gasmeter

Houd het warm

Zet geen meubels voor de radiator. Met tapijt of een vloerkleed blijft meer warmte bewaard. Houd gordijnen ’s avonds en ‘s nachts dicht. Dan verliest u minder warmte door de ramen. Schijnt overdag de zon? Laat die dan binnen schijnen: gordijnen open! Houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Heeft u last van tocht? Ga aan de slag met tochtstrips. Ook via de brievenbus kan veel kou het huis binnenkomen. Een simpele oplossing is een flap voor de brievenbus aan de binnenkant van de deur.

Technische oplossingen 

Stel de verwarming zo, dat die alleen aanstaat als u thuis bent. Verwarm alleen de kamer waar u veel bent. Neem een slimme thermostaat die u via een app of telefoon kunt bedienen. Laat de cv-ketel elk jaar onderhouden en goed instellen. Ontlucht de radiator minimaal 1 keer per jaar. 

Luchten

Veel mensen onderschatten de invloed van luchten door de ramen soms open te zetten. Houdt u ramen en roosters altijd dicht? Dan wordt de lucht in huis te vochtig. Dan is het moeilijker te verwarmen.