Vraag individuele inkomenstoeslag aan

Heeft u al langer een inkomen op het niveau van de bijstand? In Capelle en Krimpen 5 jaar of 3 jaar in Zuidplas? Dan kunt u de individuele inkomenstoeslag aanvragen. U krijgt dan extra geld. U kunt de toeslag aanvragen als u tussen de 21 jaar en de AOW-leeftijd bent. 

Geen zicht op hoger inkomen

Een voorwaarde voor de inkomenstoeslag is dat we verwachten dat u geen hoger inkomen door werk kunt krijgen. Kan dat wel binnen een jaar? Kunt u gaan werken of meer uren gaan werken dan u nu doet? Dan krijgt u geen toeslag. Het maakt niet uit of u ook echt aan het werk gaat of meer uren gaat werken. Het gaat erom dat u het zou kunnen. 

Meer voorwaarden

Als u werk heeft geweigerd of zich niet genoeg heeft ingezet om werk te vinden, krijgt u geen toeslag. Nog geen 27 jaar? Dan kun je de toeslag alleen krijgen als je arbeidsongeschikt bent, een Wajong-uitkering krijgt of geen hoger inkomen kunt krijgen door werk.  
Bent u getrouwd of woont u samen? Dan moet u beiden aan alle voorwaarden voldoen.

Hoogte van de toeslag

U kunt de inkomenstoeslag 1 keer per 12 maanden krijgen.

  • Echtpaar € 748
  • Alleenstaande € 524
  • Alleenstaande ouder met 1 kind € 624
  • Alleenstaande ouder met 2 of meer kinderen € 674.  

Geldt de kostendelersnorm voor u? Dan is toeslag 40% van uw uitkering

Op tijd aanvragen

U vraagt de toeslag aan via www.ijsselgemeenten.nl/iit. Daar vindt u meer informatie. U krijgt de toeslag vanaf de datum dat u de aanvraag doet. Maar niet eerder dan 12 maanden na een eerder ontvangen inkomenstoeslag.

Bewindvoerder

Hebt u een bewindvoerder? Dan moet uw bewindvoerder de toeslag voor u aanvragen. Vraag dit aan uw bewindvoerder.