Huishoudens in Krimpen met een laag inkomen kunnen gratis reizen met het openbaar vervoer. U ontvangt een vrij reizen product op uw persoonlijke OV-chipkaart. Daarmee kunt u met bussen, trams en metro van de RET reizen. 

Het gratis reizen geldt op werkdagen vanaf 9.00 uur. In het weekend en op nationale feestdagen mag u ook vóór 9.00 uur gratis reizen.

Aanvragen

U vraagt het gratis openbaar vervoer voor minima aan met het formulier gratis openbaar vervoer (PDF, 225 kb). 

Bent u gehuwd of woont u samen? Vul dan samen het formulier in.

Stuur het zonder postzegel naar:

Sociale Zaken IJsselgemeenten
Aanvraag Gratis OV voor minima
Antwoordnummer 760
2900 WE Capelle aan den IJssel

Waar reizen

U kunt met gratis openbaar vervoer reizen:

 • in het vervoersgebied van de RET
 • met bussen, trams en metro’s van de RET

Het vrij reizen is niet geldig voor het BOB-busnet en het Randstad-Railtraject Berkel Westpolder tot en met Den Haag Centraal. Ook niet in de treinen van de NS in het vervoersgebied van de RET.
 

Voor wie

Het gratis openbaar vervoer voor minima is er voor inwoners (met hun kinderen tot 18 jaar) van Krimpen aan den IJssel met een netto inkomen per maand zonder vakantiegeld (bedragen 2024) tot:

 • 21 jaar tot AOW-leeftijd
  • Echtpaar / samenwonend € 2.266
  • Alleenstaande ouder met kind(eren) tot 18 jaar € 1.963
  • Alleenstaande € 1.586
 • AOW-leeftijd
  • Echtpaar / samenwonend € 2.387
  • Alleenstaande ouder met kind(eren) tot 18 jaar € 2.138
  • Alleenstaande € 1.761

Voor jongeren van 18 tot 21 jaar gelden lagere bedragen. 

Zijn uw schulden geregeld via de schuldhulp van IJsselgemeenten of via het wettelijk traject (WSNP)? Dan kunt u ook vrij reizen krijgen.

We kijken niet naar uw vermogen.

Voor wie niet

Het gratis openbaar vervoer voor minima geldt niet voor:

 • Jongeren die via hun studie recht hebben op een OV-product van DUO;
 • Mensen die een Wmo-vervoersindicatie hebben.
   

OV-chipkaart

Voor het gratis reizen zet de RET een vrij-reizenproduct op een persoonlijke OV-chipkaart. Daarom heeft iedere deelnemer / ieder lid van het gezin een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Heeft u die nog niet? Dan moet u er zelf 1 kopen. Deze kosten krijgt u niet vergoed.

In het formulier vragen we om:

 • nummers van de OV-chipkaart(en)
 • en tot wanneer de kaarten geldig zijn.

Heeft u nog geen OV-chipkaart (voor iedereen in het gezin)? Dan kunt u deze informatie ook later aan ons doorgeven. U kunt een persoonlijke OV-chipkaart aanvragen op https://www.ov-chipkaart.nl/

De persoonlijke OV‑chipkaart kost € 7,50 en is 5 jaar geldig.

U kunt wachten met het bestellen van de OV-chipkaart tot u van ons hoort dat u het gratis reizen krijgt. U krijgt daarover van ons een brief.

Hebben wij van u de informatie gekregen over de kaartnummers en tot wanneer deze geldig zijn? Dan krijgt u van ons een Ophaalbericht. Daarmee gaat u naar een Servicepunt van de RET om het vrij reizen op uw OV-chipkaart te laten zetten.

Verliest u uw persoonlijke OV-chipkaart? Of wordt deze gestolen? Dan moet u zelf uw OV-chipkaart blokkeren en een nieuwe kopen. Dit geldt ook als u uw OV‑chipkaart moet vervangen.

Ophaalbericht

Krijgt u gratis openbaar vervoer voor minima? En hebben we van alle personen de kaartnummers ontvangen? En weten we tot wanneer de kaarten geldig zijn? Dan krijgt u een Ophaalbericht vrij reizen. 
Met het Ophaalbericht en uw persoonlijke OV-chipkaart(en) gaat u naar een Servicepunt van de RET. Deze vindt u op de metrostations Zuidplein, Beurs, Rotterdam Centraal en Spijkenisse Centrum. Een medewerker van het Servicepunt van de RET neemt het Ophaalbericht in en zet het gratis reizen op de persoonlijke OV-chipkaart(en).
Iemand uit het gezin kan voor alle gezinsleden het vrij reizen op de persoonlijke OV chipkaarten laten activeren. Neem alle persoonlijke OV chipkaarten van alle deelnemers mee.
 

Meer informatie

Voor meer informatie of een formulier kunt u contact opnemen met de Informatielijn. 

Formulier downloaden