“Het was halverwege de maand. En ik had geen idee hoe ik m’n kinderen te eten moest geven en m’n rekeningen betalen.” Sylvia is 40 en moeder van twee zoons. Ze kreeg schulden door haar scheiding. Sinds kort zit ze in een schuldsaneringstraject. ”Ik heb weer rust in mijn hoofd. Met de hulp van de wijkwinkel, Voedselbank en financieel hulpverlener ga ik hier uit komen!

Na haar scheiding kon Sylvia de vaste lasten niet meer betalen. “Mijn ex-man en ik hadden een lening afgesloten voor een auto. Die moest ik helpen aflossen. Ook val ik onder de toeslagenaffaire, dus ik had schulden bij de Belastingdienst.” Daar kwamen nog andere schulden bij, omdat ze na de boodschappen niet genoeg over had om de rekeningen te betalen. “Ik heb een goede opleiding en baan, dus schaamde me. Hoe kon mij dit gebeuren?”

Hulp bij schulden

De Capelse kwam toevallig een folder tegen over de financiële hulpverlening van Welzijn Capelle. Ze belde en kwam zo bij het Admicafé. De speciaal getrainde vrijwilligers van het Admicafé helpen Capellenaren met allerlei financiële vragen. Bijvoorbeeld over huur, verzekeringen, energie, uitkeringen, belastingen of toeslagenaanvragen. 

Papieren ordenen

“Samen met de medewerker van de wijkwinkel heb ik m’n financiële papieren geordend. Ook regelde hij een aanvraag bij de Voedselbank. We hebben nu weer genoeg eten in huis.” Verder deed Sylvia de Budgettraining van Welzijn Capelle. “Ik gaf zonder nadenken geld uit, door de stress. Nu plan ik mijn uitgaven. Ik maak een lijst van alles wat ik moet betalen. En kijk hoeveel ik dan overhoud. Ook schrijf ik elke week mijn uitgaven in een kasboekje.” 

Schuldsanering

Sylvia zit nu in een schuldsaneringstraject. Dat betekent dat ze al haar schulden via de gemeente gaat afbetalen. “Het zullen 3 pittige jaren worden. Maar dan zijn we er hopelijk vanaf. Alles is goed geregeld, ik heb veel minder stress.” Voor anderen heeft ze maar één advies. Heb je al schulden, of ben je bang om ze te krijgen? Schaam je niet. Ga naar Welzijn Capelle. Dan krijg je hulp.”

Hulp in uw gemeente

Dit verhaal is van iemand in Capelle. In elke gemeente is er hulp voor uw schulden. 

Capelle
Welzijn Capelle: www.welzijncapelle.nl(externe link) of via 010-7074900

Krimpen
KrimpenWijzer: www.krimpenwijzer.nl(externe link) of via 0180-517590

Zuidplas
Stichting ZO!: www.stzo.nl/geldzaken(externe link) of via 0180-310050        

Sylvia is niet haar echte naam, maar haar verhaal is echt. Lees het hele verhaal op www.welzijncapelle.nl(externe link).