Zelfstandige en het coronavirus (29-03-2020)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Zelfstandige en het coronavirus

Zelfstandige en het coronavirus (29-03-2020)

Loopt u als zzp'er of ondernemer door het coronavirus opdrachten mis? Of gaan evenementen of projecten niet door? Misschien heeft u hierdoor niet genoeg geld meer om van te leven. Of u kunt uw werknemers niet meer betalen. Dan willen we u wijzen op mogelijke financiële ondersteuning. Of u die hulp ook krijgt, hangt af van uw situatie.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Door de maatregelen tegen het coronavirus missen veel ondernemers en zzp'ers inkomsten. Het kabinet ondersteunt hen met een tijdelijke regeling (Tozo), om te beginnen tot 1 juni 2020. Dit biedt ondernemers een inkomen voor levensonderhoud tot € 1500 en/of een lening voor bedrijfskapitaal. Ondernemers uit Capelle, Krimpen en Zuidplas kunnen de Tozo aanvragen bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) in Rotterdam. Het aanvraagformulier is vanaf 2 april beschikbaar. Tot dan werkt het RBZ met een noodaanvraag. Zo kunnen aanvragen al gedaan worden. Deze aanvragen blijven geldig.

Kijk op de website van het Regionaal Bureau Zelfstandigen voor de laatste informatie en het doen van een aanvraag. U vindt daar ook veel vragen en antwoorden.

Ondernemers kunnen contact opnemen met het RBZ via mail naar rbz.wi@rotterdam.nl onder vermelding van naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer

Door de maatregelen rondom het coronavirus ontvangt RBZ veel telefoontjes en e-mailberichten van ondernemers en zzp’ers in financiële nood. Houd er rekening mee dat het druk is. RBZ doet zijn uiterste best iedereen zo snel mogelijk te woord te staan.

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

De overheid heeft de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) ingevoerd. Daarmee worden werkgevers die minder omzet hebben door het coronavirus geholpen. Werkgevers kunnen met de NOW werknemers in dienst houden en hun loon doorbetalen. Het UWV behandeld de aanvragen.

U vindt meer informatie over de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) op de site van het UWV.

Kijk voor meer corona - informatie op de website van het UWV.

Informatie over het Coronavirus

Algemene informatie over het coronavirus vindt u op de website van de Rijksoverheid. Hier vindt u ook vragen en antwoorden. Ook de site van het RIVM geeft veel informatie en antwoord op vragen. U kunt ook bellen naar het landelijk telefoonnummer 0800 - 1351 (van 8.00 tot 20.00 uur).

Meer informatie over het Coronavirus, ondernemen en andere regelingen vindt u ook op het coronaloket van de Kamer van Koophandel. Vanuit de overheid zijn meerdere regelingen in ontwikkeling, die ook daar vermeld zullen worden.

Ook op www.ondernemen010,nl vindt u veel informatie.