Zelfstandige en het coronavirus (28-09-2021)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Zelfstandige en het coronavirus

Zelfstandige en het coronavirus (28-09-2021)

Loopt u als zzp'er of ondernemer door het coronavirus opdrachten mis? Of gaan evenementen of projecten niet door? Misschien heeft u hierdoor niet genoeg geld meer om van te leven. Of u kunt uw werknemers niet meer betalen. Dan willen we u wijzen op mogelijke financiële ondersteuning. Of u die hulp ook krijgt, hangt af van uw situatie.

Tozo: Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers

Ondernemers met dringende financiële problemen door de maatregelen tegen corona konden sinds maart 2020 de Tozo aanvragen. De Tozo is een uitkering voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal. Heeft u nog vragen over de Tozo?

Ga naar de website van het Regionaal Bureau Zelfstandigen

Tozo gestopt

Sinds 1 oktober is Tozo gestopt. Heeft u nog financiële ondersteuning nodig? Dan kunt u vanaf begin oktober een Bbz-uitkering aanvragen. Dat doet u bij het Regionaal Bureau zelfstandigen (RBZ). Daar werken wij mee samen. De Bbz-regeling wordt van 1 oktober tot en met 31 december aangepast. Op dit moment werkt het RBZ aan de uitwerking daarvan. Op www.rotterdam.nl/rbz vindt u de laatste informatie.

Hulp bij schulden of ander werk

Het coronavirus heeft grote invloed op veel ondernemers en de economie. Veel ondernemers hebben te maken met maatregelen, beperkingen en veranderingen in de markt. Bent u ondernemer en vraagt u zich af hoe u verder kunt met uw bedrijf? Heeft u schulden opgebouwd, die u zelf niet kunt oplossen? Of denkt u erover iets anders te gaan doen? Bijvoorbeeld een baan in loondienst? We wijzen u - in samenwerking met gemeente Rotterdam - graag op de mogelijkheden.

TONK: Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten

Is uw inkomen lager door corona? Bijvoorbeeld omdat u als ondernemer of zzp’er niet of minder kunt werken? Dan kunt u misschien uw woonkosten niet meer betalen. Denk aan huur, hypotheek, gas en licht. Dan kunt u misschien een vergoeding uit de TONK krijgen voor januari tot en met oktober 2021. De vergoeding is maximaal € 750 per maand. U kunt de TONK tot 1 november aanvragen.

TONK aanvragen

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

De overheid heeft de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) ingevoerd. Daarmee worden werkgevers die minder omzet hebben door het coronavirus geholpen. Werkgevers kunnen met de NOW werknemers in dienst houden en hun loon doorbetalen. Het UWV behandelt de aanvragen.

U vindt meer informatie over de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) op de site van het UWV.

Kijk voor meer corona - informatie op de website van het UWV.

Informatie over het Coronavirus

Algemene informatie over het coronavirus vindt u op de website van de Rijksoverheid. Hier vindt u ook vragen en antwoorden. Ook de site van het RIVM geeft veel informatie en antwoord op vragen. U kunt ook bellen naar het landelijk telefoonnummer 0800 - 1351 (van 8.00 tot 20.00 uur).

Meer informatie over het Coronavirus, ondernemen en andere regelingen vindt u ook op het coronaloket van de Kamer van Koophandel. Vanuit de overheid zijn meerdere regelingen in ontwikkeling, die ook daar vermeld zullen worden.

Ook op www.ondernemen010,nl vindt u veel informatie.