Wasan krijgt schuldhulp (07-10-2020)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Wasan krijgt schuldhulp

Wasan krijgt schuldhulp (07-10-2020)

“Ik had mezelf in de nesten gewerkt”, vertelt Wasan. “Ik was 18 jaar geworden. Ik kreeg zorgtoeslag, ik had een studielening bij DUO en ik had een creditcard. Vandaag aangevraagd, morgen in huis. Ik weet ook niet waarom ze je die zo gemakkelijk geven. Maar goed, ik had een half jaar lang een geweldig leven. Totdat alles werd geblokkeerd en ik niet meer kon pinnen. Toen heb ik schuldhulp gebeld.”

Wasan (links) en Marjolein (rechts)

Wasan moet een e-mail sturen waarin ze haar situatie uitlegt. Diezelfde week nog heeft ze een afspraak met Marjolein, van het sociaal wijkteam in gemeente Hollands Kroon. Bij hun eerste afspraak verzorgen Wasan en Marjolein meteen de administratie. Marjolein belt met de bank, zet Wasans creditcard stop en maakt afspraken voor het betalen van de schuld. Zelf durft Wasan niet te bellen: “Je denkt dat ze niet meedenken en kwaad op je zijn. Maar dat is niet zo.”

De volgende stap is dat Wasan gaat werken. Zo weet ze zeker dat ze kan terugbetalen. Het plan is om de schuld - 10.000 euro - in een half jaar terug te betalen. Daarna wil ze snel weer naar school voor een goede toekomst.

Wasan werkt en leeft van een klein bedrag. “Het was wel lastig om nee te zeggen tegen vrienden die naar een café of de bioscoop gingen. Natuurlijk, ik schaamde me wel. Maar verder vond ik het niet zo erg. Ik besef dat ik nooit een financiële opvoeding heb gehad. Bij mijn vriend thuis is sparen heel gewoon. Als ze betalen in de winkel, vragen ze om de kassabon.”

Komjijeruit.nl

Veel Nederlanders hebben juist nu geldzorgen. Kijk op www.komjijeruit.nl voor meer verhalen en tips om uw problemen aan te pakken.

Hulp bij geldzorgen

Heeft u zelf moeite om de rekeningen op tijd te betalen. Geen zicht op inkomen en uitgaven? Zoek op tijd hulp!

Geldfit-test

Wilt u snel en eenvoudig weten hoe u er financieel voor staat? Doe dan de test op Geldfit.nl. Heeft u de test ingevuld? Dan ziet u meteen welke hulp u kunt krijgen bij uw geldzaken. U krijgt een persoonlijk advies met praktische tips. In 2020 deden al 100.000 mensen de test.