Uitkering bij samenwonen (15-04-2021)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Uitkering bij samenwonen

Uitkering bij samenwonen (15-04-2021)

Woont u samen met iemand anders in een huis? Dan gaan wij ervan uit dat u samen het huishouden deelt. U krijgt dan samen 1 uitkering. De inkomsten en het vermogen (bijvoorbeeld spaargeld of auto’s) van u beiden tellen dan mee voor de uitkering.

Uitkering bij samenwonen

U kunt met iedereen samen een huishouden delen. Natuurlijk als u getrouwd bent, samenwoont met uw partner of een geregistreerd partnerschap heeft. Maar ook met een vriend, vriendin, kennis, collega, zus, broer, oom, tante of kleinkind.

Huishouden

We zien uw huishouden als samenwonen als u allebei in hetzelfde huis woont én samen met de ander 1 huishouden heeft. U heeft 1 huishouden als u voor elkaar zorgt. Samen deelt u de kosten en/of de huishoudelijke taken. Dat kan ook tijdelijk zijn. In de wet staan nog een paar situaties die we als 1 huishouden zien: als u eerder getrouwd bent geweest, samen een kind heeft of eerder samen een uitkering had.

Ieder de helft

De uitkering betalen we normaal op 1 bankrekening. U kunt ook vragen of we aan ieder de helft betalen.

Vader of moeder en kind? Kostendelers!

Woont u samen met uw vader, moeder of volwassen kind? Dan is dat geen gezamenlijke huishouding. U krijgt dan wel een lagere uitkering (de kostendelersnorm) omdat u de (woon)kosten samen kunt delen.

Zelf melden

Meld elke verandering in uw huishouden en met wie u samenwoont direct bij ons. Dat kan via www.ijsselgemeenten.nl/wijzigen. U voorkomt dan dat u later geld moet terugbetalen. Heeft u vragen? Stel ze gerust.