Rob leerde lezen en schrijven toen hij 45 jaar was (02-07-2021)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Rob leerde lezen en schrijven toen hij 45 jaar was

Rob leerde lezen en schrijven toen hij 45 jaar was (02-07-2021)

Rob werkte vroeger als stratenmaker. Dat vond hij leuk, want dan kon hij met zijn handen werken. Rob kon niet lezen en schrijven. Daarom hielp zijn vrouw hem daarbij.

Rob vertelt: “Als ik uit mijn werk kwam, vertelde ik mijn vrouw wat er die dag was gebeurd. Zij schreef dan alles voor mij op. Zo heb ik mijn hele leven verborgen gehouden dat ik niet kon lezen en schrijven.” Rob vertelde dit niet op zijn werk. Dat hield hij geheim.

Slecht slapen

Het bedrijf waar Rob voor werkte ging failliet. Rob durfde geen uitkering aan te vragen, omdat hij niet kon lezen en schrijven. Hij wist niet hoe hij formulieren moest invullen. Rob sliep hierdoor slecht. Hij lag hierover de hele nacht na te denken. Hij was bang dat iemand achter zijn geheim zou komen. Hij wist niet wat hij moest doen.

Hulp

Rob heeft om hulp gevraagd. Samen met zijn huisarts en zijn vrouw besloot Rob naar school te gaan. Om te leren lezen en schrijven. “Ik heb het alfabet geleerd toen ik 45 jaar was. De wereld is voor mij opengegaan,” vertelt Rob. “Toen ik bekend maakte dat ik niet kon lezen en schrijven, voelde ik me weer één persoon. Vanaf die tijd kon ik laten zien wie ik echt ben. Ik werd een heel ander mens.”
Dit verhaal komt van de stichting Lezen en Schrijven. Meer informatie: www.lezenenschrijven.nl.

Een man schrijft in een schrift

Ook leren lezen en schrijven?

Kunt u ook niet goed lezen en schrijven? Neem contact op met uw casemanager. Die kijkt samen met u wat u kunt doen. Vaak zijn lessen gratis voor u. Bel:  010 - 284 84 57 (van 8.00 tot 14.00 uur). Vraag ook bij uw bibliotheek naar lessen.

Top