Nog geen 27 jaar? Terug naar school! (12-12-2019)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Nog geen 27 jaar? Terug naar school!

Nog geen 27 jaar? Terug naar school! (12-12-2019)

Met een diploma heb je meer kans op betaald werk. Tot 27 jaar kun je nog studiefinanciering van DUO krijgen. Daarom is tot je 27e het volgen van een studie verplicht. Helemaal als je nog geen diploma hebt of geen werk kunt vinden met jouw diploma. In februari starten weer veel opleidingen. Schrijf je op tijd in.

Foto van Shuruq (25) uit Syrië en Kim (casemanager)

Shuruq (25) uit Syrië volgt de opleiding Zorg en Welzijn, niveau 2. “Dit is voor mij een begin. Ik wil graag goed werk vinden. Daarom wil ik ook niveau 3 en 4 gaan doen,” vertelt ze. “Ik ga 3 dagen per week naar school en loop 2 dagen stage. Ik leer Nederlands en administratie, maar ook zorg en met mensen omgaan.”

Haar casemanager Kim vult aan: “Het is een basis opleiding. Je leert werken met ouderen en kinderen. Bij niveau 3 en 4 kun je een richting gaan kiezen. Ik heb veel respect voor Shuruq. Ze heeft naast de opleiding ook een gezin met 2 kinderen om voor te zorgen."

Werkplein helpt

Shuruq vertelt dat Kim haar met veel heeft geholpen. “Toen ik had beslist dat ik wilde gaan studeren, kwam ik bij Kim terecht. Zij hielp me met alles. Ik moest mijn Syrische opleiding in Nederland laten waarderen. Dat werd Havo-4 met de Arabische taal. Daarna hielp ze met aanvragen van studiefinanciering, inschrijven voor de opleiding en het bestellen van de boeken. Ook zorgde ze dat iemand me hielp met het regelen van kinderopvang. Ze antwoordt altijd heel snel op mijn vragen via Whatsapp. Als ze het niet meteen weet, zoekt ze het uit en appt de volgende dag.”

Kim: “Als je ouders nog in het buitenland wonen, zoals die van Shuruq, is het moeilijk om een aanvullende studiebeurs te krijgen. Wij kunnen dan helpen door een brief aan DUO te schrijven.”

Kim gaat verder: “Ik merk dat veel jongere vluchtelingen vaak al een goede opleiding hebben gedaan. Ze willen heel graag leren en aan het werk in Nederland. Het is voor hen wel vaak moeilijk om alles te regelen. Mijn collega Etienne en ik helpen iedereen graag.”

Hulp bij een goede keuze

Ook weer naar school? Bespreek met je casemanager Werk wat je wilt leren. Samen kunnen jullie dan een opleiding vinden die bij jou past.

Als je in Capelle of Krimpen woont, kan De Jonge Krijger je ook helpen bij het kiezen van een opleiding. Je vindt De Jonge Krijger aan De Linie 5G in Capelle aan den IJssel, www.jongekrijger.nl.

Woon je in Zuidplas? Dan kan Bureau leerlingzaken, Burgemeester Jamesplein 1 in Gouda, www.leerlingzakenmh.nl helpen.