Nieuwe regels voor terugbetalen (15-04-2021)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Nieuwe regels voor terugbetalen

Nieuwe regels voor terugbetalen (15-04-2021)

Heeft u schulden? Dan moet u die terugbetalen. Maar u heeft ook geld nodig om van te leven. Dat staat ook in de wet. Het geld dat u nodig heeft om van te leven noemen we de beslagvrije voet.

Leggen schuldeisers beslag op uw uitkering? Of verrekenen wij een bedrag? Dan blijft uw beslagvrije voet vrij. Dat gebeurde eerder niet altijd goed. Dat kwam omdat soms niet alle gegevens bekend waren. Daarom gelden vanaf 1 januari nieuwe regels. Deze zorgen ervoor dat mensen met schulden geld overhouden om van te leven.

Informatie

De hoogte van de beslagvrije voet wordt nu iets anders berekend. In de nieuwe berekening tellen het inkomen en hoe uw gezin is opgebouwd mee. Er wordt minder gekeken naar uw persoonlijke kosten. Daardoor kan de beslagvrije voet iets veranderen. Bij de oude regels moesten mensen met schulden zelf veel informatie geven. In de nieuwe situatie komt deze informatie uit landelijke bronnen, zoals de gemeentelijke basisregistratie(BRP) en het UWV.

Iedereen met een uitkering betaalt 5%

Nieuw is dat iedereen met een uitkering 5% van het inkomen aan schulden betaalt. Ook mensen met uitkering naar de kostendelersnorm. Zij betaalden eerder niets. Bij een hoger inkomen kunt u via www.uwbeslagvrijevoet.nl de beslagvrije voet berekenen. U vindt er ook informatie over de nieuwe wet.

Schuldwijzer

www.schuldenwijzer.nl is een nieuwe website van gerechtsdeurwaarders waarop u uw schulden en een overzicht van de beslagen op uw inkomsten kunt bekijken. U kunt inloggen met DigiD.

1 Contactpersoon

De wet regelt ook dat mensen met schulden bij meer organisaties 1 contactpersoon krijgen. Dat is de co√∂rdinerend deurwaarder. Die berekent de beslagvrije voet en stuurt hierover een brief. Zo kan iemand met schulden zelf kijken of het klopt. Die beslagvrije voet geldt dan voor alle organisaties waarbij iemand een schuld heeft.

Brief

Heeft u een schuld bij ons? Dan is het bedrag dat u betaalt misschien al veranderd. U heeft dan een brief gekregen. Anders krijgt u hierover dit jaar een brief.