Nieuwe regels voor terugbetalen (15-12-2020)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Nieuwe regels voor terugbetalen

Nieuwe regels voor terugbetalen (15-12-2020)

Heeft u schulden? Dan moet u die terugbetalen. Maar u heeft ook geld nodig om van te leven. Dat staat ook in de wet. Het geld dat u nodig heeft om van te leven noemen we de beslagvrije voet.

portemonnee met geld

Leggen schuldeisers beslag op uw uitkering of verrekenen wij een bedrag? Dan blijft uw beslagvrije voet vrij. Dat gebeurt nu niet altijd goed omdat soms niet alle gegevens bekend zijn. Daarom zijn nieuwe regels gemaakt. Die gaan in op 1 januari. De nieuwe regels zorgen ervoor dat mensen met schulden ook echt geld overhouden om van te leven.

Informatie

De hoogte van de beslagvrije voet wordt nu iets anders berekend. In de nieuwe berekening tellen het inkomen en hoe uw gezin is samengesteld mee. Er wordt minder gekeken naar uw persoonlijke kosten. Daardoor kan de beslagvrije voet iets veranderen. Nu moeten mensen met schulden zelf veel informatie geven. In de nieuwe situatie komt deze informatie uit landelijke bronnen, zoals van de Belastingdienst.

Iedereen met een uitkering betaalt 5%

Nieuw is, dat iedereen met een uitkering 5% van het inkomen aan schulden betaalt. Ook mensen met uitkering naar de kostendelersnorm. Zij betalen nu meestal niets. Bij een hoger inkomen kan via een landelijke ‘rekentool’ de beslagvrije voet worden berekend.

1 Contactpersoon

De wet regelt ook dat mensen met schulden bij meer organisaties 1 contactpersoon krijgen. Dat is de coördinerend deurwaarder. Die berekent de beslagvrije voet en stuurt hierover een brief. Zo kan iemand met schulden zelf kijken of het klopt. Die beslagvrije voet geldt dan voor alle organisaties waarbij iemand een schuld heeft.

Brief

Heeft u een schuld bij ons? Dan kan het bedrag dat u nu betaalt de komende maanden veranderen. Als dat zo is, krijgt u een brief van ons. Dat gebeurt ook als u niets betaalt en met de nieuwe wet wel.

Top