Nieuwe aanpak langdurig werkzoekenden (11-10-2019)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Nieuwe aanpak langdurig werkzoekenden

Nieuwe aanpak langdurig werkzoekenden (11-10-2019)

Meer kans op een opleiding of werk voor mensen die al lang in de bijstand zitten, mensen langer in dienst houden en minder administratieve rompslomp voor werkgevers om hun Social Return opgave in te vullen: dat staat onder andere in de vernieuwde aanpak van Social Return. Capelle en de regiogemeenten hebben een nieuwe aanpak gepresenteerd.

De vernieuwde aanpak sluit beter aan bij de behoeften en wensen van werkzoekenden en werkgevers. Zo krijgen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen op duurzaam werk of op een opleiding. Bedrijven mogen voortaan mensen twee jaar (104 weken) inzetten om aan hun Social Return opgave te voldoen, dit was oorspronkelijk een jaar. Dit wordt bovendien aantrekkelijker gemaakt door een langdurig dienstverband te belonen. Ook een opleiding zoals een taaltraining of scholing specifiek voor een sector zoals een VCA diploma of een lascertificaat tellen voortaan mee in het voldoen van de opgave. Dit was eerder niet het geval. Verder wordt de administratieve rompslomp voor bedrijven flink verminderd. Tot slot kunnen bedrijven voortaan ook een inkooporder plaatsen bij sociaal ondernemers en dit meetellen in de Social Return opgave. Dit draagt indirect ook bij aan de groei van werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Wethouder Harriët Westerdijk van Werk- en Inkomen: “Het is goed dat we met elkaar een nieuwe aanpak hebben gemaakt. Daarmee maken we het voor werkgevers makkelijker. Voor de werkzoekenden betekent de nieuwe aanpak een versterking van de eigen talenten door training en scholing, een stevigere positie op de arbeidsmarkt en daarmee meer perspectief om langer aan de slag te gaan”.

Meer informatie: www.wsprijnmond.nl/social-return

Harriët Westerdijk gaf ook een interview hierover op Radio Capelle. Luister hier naar de podcast die daarvan is gemaakt.