Jane werkt in de thuiszorg (17-12-2018)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Jane werkt in de thuiszorg

Jane werkt in de thuiszorg (17-12-2018)

In september is Jane begonnen in de thuiszorg. Haar werkgever Ampliar is er blij mee. Omdat ouderen langer zelfstandig blijven wonen, zijn er steeds meer mensen nodig. Er zijn daardoor veel vacatures. We vragen Jane naar haar ervaringen…

Portret Jane

Wat vind je leuk aan het werken in de thuiszorg?

“Je komt in contact met mensen. Die kunnen zelf het huishouden niet meer doen door een handicap of een ziekte. Ze zijn dan erg blij dat je komt helpen. Daarnaast moet je natuurlijk ook ‘socializen’. Mensen willen ook een praatje met je maken. Zeker als ze zelf niet buiten komen. Voor koffiedrinken heb je vaak geen tijd. Dan maak ik een praatje tijdens het afstoffen. Dan zit de meneer of mevrouw lekker op de bank”

Hoe ben je ertoe gekomen om dit werk te gaan doen?

“Birgitte van het Werkplein bood het werk aan. Ik had er eerst geen zin in. Ik zag vooral op tegen het fietsen. De werkgever gaat er namelijk vanuit dat je op de fiets gaat. De tijd tussen 2 adressen is daarop afgestemd. Met het openbaar vervoer haal je dat vaak niet. Mijn kinderen hebben me overgehaald om het toch te doen. Gelukkig maar, want nu ben ik heel blij met mijn werk.”

Welke hulp kreeg je van de medewerkers van het Werkplein?

“Birgitte heeft het contact gelegd met de werkgever. Verder was er eigenlijk niets nodig.” Birgitte vult aan: “Wanneer mensen geen fiets hebben, dan kunnen we ze daarmee wel helpen. Zij kunnen een fiets uitzoeken bij Piekfijn.”

Is het goed te combineren met je thuissituatie, bijvoorbeeld kinderen?

“Ja dat gaat goed. Ik heb 8 kinderen van wie er nog 6 thuis wonen. Ik heb met het bureau afgesproken dat ik 1 dag in de maand extra vrij ben. Dan kan ik een dagje relaxen. Want na het werk moet ik ook thuis nog het huishouden doen. Zo hou ik het vol. Daarnaast volg ik 1 avond in de week een opleiding. Als daarvoor een praktijkdag overdag is, kan ik mijn afspraken naar een andere dag verzetten.”

Heb je veel verschillende adressen?

“Ik begon als invaller bij 4 mensen voor iemand die haar arm had gebroken. Nu heb ik mijn eigen adressen. Ik werk voor 8 mensen. Bij de een 1,5 uur, bij de ander 3 uur per week.”

Hoeveel uren werk je?

“Ik werk ongeveer 16 tot 20 uur in de week.”

Heb je hiervoor een opleiding gedaan?

“Nee dat was niet nodig. Ik kon zo aan de slag. In de opvoeding van mijn oma en mijn moeder heb ik het huishoudelijk werk geleerd. Stofzuigen, dweilen, de keuken en het sanitair doen.”

Welke eisen waren er om dit werk te kunnen gaan doen?

“Haha, je moet dus kunnen fietsen! En natuurlijk wel fysiek fit zijn om het schoonmaakwerk te kunnen doen. Verder is het handig als je een beetje inzicht hebt in de tijd dat je ergens mee bezig bent, zodat je het werk binnen de tijd kunt afronden. Ik had al ervaring met schoonmaakwerk, dus dat lukt mij wel.”

Hoe zie je de toekomst voor je? Kun je je verder ontwikkelen?

“Ik doe een opleiding tot transformatie therapeut. Daarmee kan je mensen helpen dichter bij zichzelf te komen. Een vriendin is psychologe en wil een vrouwenopvang starten. Daar kan ik misschien volgend jaar als begeleider en later als therapeut gaan werken. Ik zie er nu al tegenop om de mensen voor wie ik werk te moeten missen.”

Hoe is je salaris? Heb je nog een uitkering nodig?

“Ja, nu heb ik nog wel een aanvullende uitkering. Ik zou ongeveer 32 uur moeten werken om uit de uitkering te komen. Dat red ik niet met mijn gezin.”

Kun je het anderen aanraden dit ook te doen?

“Ik kan dit iedereen aanraden. Iedereen kan het doen en het is zulk dankbaar werk.”

Interesse?

Heeft u ook interesse in werken in de thuis(zorg)? Geef dit dan door aan uw casemanager Werk. U kunt dan snel aan de slag!

Top