Hoe Basel helemaal zelf zijn eigen zaak opende (26-03-2020)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Hoe Basel helemaal zelf zijn eigen zaak opende

Hoe Basel helemaal zelf zijn eigen zaak opende (26-03-2020)

Knippen, scheren, wassen, praten. Basel (31) doet niets liever dan dat. Toch leek er in 2015 een einde te komen aan zijn leven als kapper in Syrië. Hij moest vluchten en kwam uiteindelijk in Capelle aan den IJssel terecht. Maar zijn droombaan heeft hij weer helemaal teruggevonden.

Basel heeft zijn eigen kapperszaak aan de Strevelsweg in Rotterdam-Zuid.

Eind vorig jaar kreeg Basel de sleutel van zijn eigen zaak aan de Strevelsweg in Rotterdam-Zuid. ”Ik heb alles helemaal zelf gedaan, vertelt Basel, die in Capelle-Schenkel woont. De vloer, de muren, de schilderijen en meubels. “Stapje voor stapje heb ik mijn eigen zaak opgebouwd. Ik ben er wel trots op.”

Stage

Basel woont al wat jaren in Capelle en gaf vorig jaar bij Sociale Zaken aan dolgraag te willen werken. Het Werkplein werkte daar in mee. Uiteindelijk kwam hij bij een kapper in Rotterdam terecht, waar hij na een stage parttime mocht komen werken. Basel: “Maar na 3 jaar heb ik mijn baas verteld dat het mijn droom is om zelf een kapperszaak te openen. Ik vond deze plek en ben voor mezelf begonnen.”

Hij is opgelucht en blij dat hij ook in Nederland aan de slag kan als kapper. ”Toen ik 13 jaar was, ging ik in Syrië al als kapper werken. En ik heb mijn opleiding daar ook gedaan. Gelukkig vond de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) mijn diploma ook goed voor Nederland. Ik was ontzettend blij daarmee. Ik hou van mijn beroep. Het praten met mensen vind ik leuk. En daardoor leer ik de Nederlandse taal steeds beter.”

Proberen

Basel heeft - doordat hij fulltime kapper is en een eigen zaak heeft - geen uitkering meer. Dat voelt goed, zegt hij. “Ik vind het heel fijn dat ik mijn eigen geld kan verdienen, al is het de ene maand meer dan de andere maand. Maar het is net genoeg om van te leven. Dat zou ik ook tegen anderen willen zeggen: probeer het, want als je het niet geprobeerd hebt, weet je nooit of het gelukt zou zijn. Wees vooral niet bang, of je nu 50 jaar bent of net begint met werken. Het is hard werken, maar als je positief blijft en dromen hebt, komt het sowieso goed!”

De droom van Basel is trouwens duidelijk: hij zou wel een grotere kapperszaak willen openen. “Het liefst in Rotterdam centrum, of in Capelle. Ik heb grote ambities.”

Interesse?

Heeft u ook interesse in werken als zelfstandige? Geef dit dan door aan uw casemanager Werk of Activering! Die bespreekt de mogelijkheden met u.

Uw eigen bedrijf?

Denkt u samen met uw casemanager dat u een eigen bedrijf kunt starten? Dan gaat u naar het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ). Zij begeleiden, coachen en geven financiële hulp. Wel geldt dat u geen grote schulden heeft en uw Nederlands voldoende is.

Bedrijfsplan

Heeft u een goed idee voor een eigen bedrijf, maar weet u niet hoe u moet beginnen? Met het RBZ kijkt u of het Starterstraject iets voor u is. In groepsbijeenkomsten en met een coach, werkt u aan een goed bedrijfsplan. Is er vraag naar uw product? Welke kwaliteiten heeft u al, welke moet u nog ontwikkelen?

Financiële steun

Als u kunt beginnen met uw eigen bedrijf kan het RBZ op 2 manieren helpen.

1. Als uw inkomen lager is dan de uitkering vult het RBZ uw inkomen aan. U krijgt geen uitkering meer van ons.
  2. Als u niet genoeg geld heeft om uw bedrijf op te starten, kunt u een bedrijfskapitaal of een starterskrediet krijgen. Dit is altijd een lening.

De voorwaarden zijn:
- u bent nog niet gestart met uw bedrijf;
- uw bedrijf heeft toekomst, dat blijkt uit een bedrijfsplan;
- u werkt minimaal 1225 uur per jaar in uw bedrijf (gemiddeld 24 uur per week).

Meer informatie

Op www.rotterdam.nl/werken-leren/rbz/ vindt u alle informatie. U kunt bellen met 14 010. Vraag naar Rotterdam, Regionaal Bureau Zelfstandigen of mail naar rbz.wi@rotterdam.nl.

Let op: op dit moment is het RBZ druk met aanvragen van uitkeringen door de coronacrisis. Ze hebben geen tijd om aanvragen van starters behandelen tot de crisis voorbij is.