Hélène overwon haar verslaving (08-10-2019)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Hélène overwon haar verslaving

Hélène overwon haar verslaving (08-10-2019)

​Hélène (30) overwon haar verslaving. Ze werkt nu als ervaringsdeskundige. Zo moedigt ze anderen aan om hun problemen op te lossen. Ook hier vertelt ze daarom haar verhaal.

​Hélène (30) overwon haar verslaving.

“Ik heb in mijn jeugd het een en ander meegemaakt. Ik kreeg daardoor depressieve gevoelens en zette mij thuis enorm af. Toen ik 17 was kwam ik mijn ex tegen. Zij gebruikte drugs en dat wilde ik ook weleens proberen. Zo kwam ik in een wereld van drugs en huiselijk geweld. Ik belandde op straat en kwam verkeerde mannen tegen. Na 3 jaar ben ik hier uitgestapt. Ik ging weer thuis wonen en werken. Maar ik pakte mijn problemen niet aan.”

“Na 3,5 jaar kwam ik mijn ex weer tegen. Nu ging ik nog verder dan de vorige keer. Ik kreeg schulden en kwam weer op straat terecht. Ik heb in die tijd een zelfmoordpoging gedaan, omdat ik niet meer wist hoe ik verder moest. Daardoor ging ik denken: Ik ben moe van het strijden en overleven. Ik ging met iemand mee naar Brussel. Dat bleek geen uitweg. Ik heb toen mijn moeder weer opgebeld. Ik mocht komen. Samen zochten we een oplossing. ”

Trainingen

“Met mijn moeder heb ik een kliniek gevonden. Ik heb daar 8 weken intern gezeten. Door het programma begon ik te veranderen. Daarna ging ik naar een safehouse in Krimpen en moest ik een uitkering aanvragen bij IJsselgemeenten. Na  een paar maanden werd ik uitgenodigd voor een training: ‘van klacht naar kracht’. Ik gaf daar een korte workshop. Daarna heb ik een training ‘Werken met eigen ervaring’ bij Zorgbelang gevolgd. Ik zat in een flow en wilde de opleiding gaan doen tot ervaringsdeskundige. Maar ik had schulden en kon dat niet betalen. Ik ben op zoek gegaan naar fondsen. Die wilden het schoolgeld voor mij betalen. Nog een uitdaging: ik moest stage lopen. Daarvoor kreeg ik niet betaald. Mijn trainer van ‘van klacht naar kracht’ heeft ervoor gezorgd dat ik mijn uitkering kon houden. Nu, 2 jaar later, heb ik op 11 juli mijn diploma gehaald. De organisatie waar ik stage liep, heeft me een baan aangeboden. Daardoor kan nu mijn uitkering stoppen. Ik ben enorm dankbaar voor deze kans, en trots op mezelf dat ik dit heb gedaan.”

Alles is mogelijk

“Mijn boodschap aan anderen: het maakt niet uit van hoe ver je komt, wat je hebt meegemaakt of wat je verleden is. Als je echt iets wil veranderen, is alles mogelijk. Kijk maar naar mij!”