Geldzorgen? Wacht niet, zoek hulp! (15-04-2021)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Geldzorgen? Wacht niet, zoek hulp!

Geldzorgen? Wacht niet, zoek hulp! (15-04-2021)

“Kunt u de rekeningen niet meer betalen? Dan kunt u het beste snel hulp zoeken. Veel mensen wachten lang voor ze hulp vragen. Ze schamen zich. Terwijl ze er vaak niets aan kunnen doen. Ziekte, een eigen bedrijf dat failliet gaat, scheiding of het overlijden van een partner…

Michael Koeleman, consulent schuldhulpverlening.

Michael Koeleman, consulent schuldhulpverlening. (Foto: Frank de Roo)

Maar ook iemand die ‘gewoon’ teveel heeft uitgegeven, krijgt onze hulp. Mensen wachten gemiddeld 3 jaar tot ze hulp vragen. In die 3 jaren wordt de schuld vaak groter. Wacht dus niet en zoek hulp!” Dat vertelt Michael Koeleman, consulent schuldhulpverlening. Hij legt uit wat er dan gebeurt.

Een voorbeeld

“Een gezin kreeg problemen toen de moeder ziek werd. Ze kon niet meer werken en had geen inkomen meer. Ze deed altijd de administratie thuis. Door alle zorgen voor zijn vrouw en de kinderen, vergat haar man de rekeningen te betalen. Zo kregen ze een schuld van € 20.000.

De vader verdient € 2.200 per maand netto. We hebben uitgerekend dat ze van € 1.900 per maand kunnen leven. Zo is er € 300 over voor de schulden. In 3 jaar is dat € 10.800. Niet genoeg om de € 20.000 af te lossen. Met de schuldeisers heb ik afgesproken dat ze in drie jaar ongeveer de helft van hun geld krijgen. De rest hoeft het gezin niet te betalen.”

3 jaar zuinig leven

“Dan volgen 3 jaren waarin het gezin heel zuinig moet leven. Met toestemming van de vader ontvangen wij nu zijn loon. Daarvan betalen we iedere maand € 1.900 aan het gezin. Ze betalen dan zelf de huur, gas en licht en verzekeringen. Daarnaast moeten ze van dat geld de boodschappen doen, kleding kopen en sparen voor onverwachte uitgaven. Wij sparen dan € 300 per maand voor de schuldeisers. Na 3 jaar zijn dan de schulden van het gezin afgelost.”

Bij de start: alle schulden in beeld

“Het is heel belangrijk dat we vanaf het begin alle schulden en schuldeisers kennen. Alleen dan kunnen we goede afspraken maken. Daarom kunnen we nog niet starten als een scheiding nog niet is afgerond. Het is dan nog niet duidelijk hoe hoog de schuld is. Krijgt iemand schuldhulp van ons? Dan mag hij in die 3 jaar geen nieuwe schulden maken. Zit er toch iets tegen? Bijvoorbeeld een hoge jaarrekening van energie. Dan kijken we samen hoe we dat kunnen oplossen.”

Hulp bij geldzorgen

Woont u in Capelle? Ga dan eerst naar Welzijn Capelle. Zij helpen u de administratie in orde te maken. Daarna kijken ze welke hulp bij u past. Dat kan schuldhulp van IJsselgemeenten zijn. Op www.welzijncapelle.nu/geldzorgen staat meer informatie en kunt u zich aanmelden. Of bel 010 - 707 49 00 voor een afspraak.

Woont u in Krimpen of Zuidplas? Dan kunt u zich direct bij IJsselgemeenten aanmelden voor hulp bij schulden. Kijk op www.ijsselgemeenten.nl/schulden of bel schuldhulpverlening: 010 - 284 84 19 (op werkdagen tussen 8.00 en 12.00 uur).