Garantiebanen in het Capelse groen (18-06-2019)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Garantiebanen in het Capelse groen

Garantiebanen in het Capelse groen (18-06-2019)

Passend werk voor iedereen. Ook voor mensen die door een handicap of beperking niet makkelijk een baan kunnen vinden. Daar werkt de gemeente Capelle aan den IJssel aan mee. Wethouder Harriët Westerdijk bezocht een aantal mensen met een garantiebaan op de gemeentewerf. “Daar zijn zowel werknemers als leidinggevenden enthousiast. Ik roep daarom ook andere werkgevers op te kijken naar hun mogelijkheden om garantiebanen te creëren.”

Op de gemeentewerf treft Wethouder Harriët Westerdijk de medewerkers Martin, Fransisco, Josefien, Eugène en Marc. (foto: Jan Kok).

Kansen voor werkgevers

Het kan tegenwoordig lastig zijn om goed gekwalificeerd personeel te vinden. Garantiebanen bieden dan kansen. Iemand met een garantiebaan kan administratieve taken of ondersteunende klussen voor een aantal werknemers doen. Die werknemers kunnen zich dan meer richten op hun kerntaken, zoals sales, ontwikkeling, beleid, etcetera. Hun werk wordt daarmee uitdagender en interessanter en kan met minder mensen gedaan worden.

Het kan zijn dat iemand met een arbeidshandicap minder productief is. Dat kan dan gecompenseerd worden met een subsidie. Het UWV biedt daarnaast een no-riskpolis bij ziekte van personen met een garantiebaan.

"Garantiebanen zijn werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat kunnen zowel fysieke als verstandelijke beperkingen zijn. We willen een meer inclusieve arbeidsmarkt, waarin iedereen kan werken, zich ontwikkelen, een bijdrage kan leveren en trots kan zijn op zijn prestaties.” - Wethouder Harriët Westerdijk.

Capelle

Bij de gemeente Capelle werken meerdere mensen met garantiebanen. Westerdijk: “De gemeente heeft veel taken. Daarvoor heeft ons personeel een grote verscheidenheid aan kennis en vaardigheden. Dat biedt ook mogelijkheden voor mensen met verschillende beperkingen. Er zijn bij ons garantiebanen in de catering, de reprografie, administratief werk en in het groen. Ik ben vandaag bij de gemeentewerf om te kijken en luisteren hoe het gaat,“ aldus Harriët Westerdijk.

Leuk werk

In oktober 2018 kregen zeven mensen een jaarcontract bij het gemeentelijke groenonderhoud. Op de gemeentewerf treft Westerdijk de medewerkers Marc, Fransisco, Martin, Eugène en Josefien. Eugène vertelt: “Ik vind dit leuk werk en ben erg blij met deze kans, ondanks mijn handicap. Ik ben voor 80% doof en heb vaak last van oorsuizen. Ik heb al veel verschillende dingen gedaan. Steeds bleef het bij werk met behoud van uitkering of korte contractjes. Hiervoor werkte ik bijvoorbeeld bij een sloper. Daar was ik alleen maar om me heen aan het kijken of ik geen gevaar liep.”

Contract

Zijn collega Martin vertelt: “Ik ken Eugène al heel wat jaren. We hebben samen verschillende trajecten gevolgd bij onder meer Capelle Werkt en Promen. Vroeger wilde ik al naar de land- en tuinbouwschool. Nu werk ik in het groen. Mijn enige ervaring met kruiden was tot nu toe in de horeca, in de keuken: peterselie en rozemarijn en zo. Maar ik vind het werk hier erg leuk en het gaat goed. Ik ben ook heel blij met ons jaarcontract. We krijgen na een jaar een vaste aanstelling als we goed functioneren. Dat geeft je rust en zekerheid.”

Ervaring opdoen

Unithoofd Sandor vertelt over zijn ervaringen: “We begonnen met alle nieuwe medewerkers in één nieuwe ploeg. We kwamen er echter al snel achter dat er te weinig werk was voor zo’n grote ploeg. Daarom hebben we de mensen verdeeld over de bestaande teams en dat gaat geweldig. De teams zijn heel blij met de nieuwe collega’s en de extra handen. Daarbij merk ik ook dat medewerkers die eerst heel stilletjes hun werk deden, zich nu inzetten om de nieuwkomers te begeleiden.” Sandor vult aan: “We doen nu eerst een jaar ervaring op met elkaar. Wie goed functioneert krijgt in oktober een vast contract.”

Maatwerk

Erwin van der Sanden, arbeidsmakelaar Garantiebanen bij IJsselgemeenten, verzorgde de selectie van de nieuwe medewerkers: “In mijn werk richt ik me op werkgevers. Ik adviseer over het creëren van geschikte banen en zoek kandidaten voor de functies. De afdeling Stadsbeheer wilde een aantal mensen een kans geven met een garantiebaan. We keken samen naar de mogelijkheden van de kandidaten. De conclusie was dat zij hetzelfde werk konden doen als de andere groenmedewerkers. Met één uitzondering: bij vragen van bewoners tijdens het werk buiten, verwijzen ze naar de voorman of anderen in de ploeg. Zo hoeven ze daar geen stress over te hebben.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over hoe u garantiebanen binnen uw organisatie kunt realiseren? Erwin van der Sanden helpt u graag. Bel 06 - 50 00 08 51 of mail: e.vander.sanden@ijsselgemeenten.nl Of bent juist op zoek naar een garantiebaan? Neem contact op met Sociale Zaken via: 010 – 284 84 57 of mail socialezaken@ijsselgemeenten.nl.