Garantiebaan: Justin werkt bij onze servicedesk ICT (26-03-2020)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Garantiebaan: Justin werkt bij onze servicedesk ICT

Garantiebaan: Justin werkt bij onze servicedesk ICT (26-03-2020)

Eind 2018 is Justin (25) gestart bij de Servicedesk ICT van IJsselgemeenten. Toen werkte hij 20 uur in de week. Nu werkt hij 32 uur. Justin heeft een garantiebaan. Hij helpt de medewerkers die langskomen aan de balie of aan de telefoon. Van problemen met inloggen in de computer tot uitleg over een nieuwe telefoon: geduldig lost hij het op.

“Daarmee ben ik niet begonnen toen ik hier kwam. Ik heb het Syndroom van Asperger, dat is een vorm van autisme. Daardoor ben ik beperkt op sociaal gebied.  Ik was vroeger doodsbang als ik de telefoon moest opnemen. Nu doe ik dat de hele dag. Een heel verschil.”

ICT MBO-3

“Mijn schooltijd op het Comenius College was moeilijk. Ik werd gepest. Pas daarna kwam ik erachter dat ik het Syndroom van Asperger had. Dat verklaarde wel dat ik moeite had met bepaalde dingen. Ik was al heel jong handig met de computer. Ik heb daarom ook een ICT opleiding gedaan op MBO 3 – niveau. Toch viel het niet mee om werk te vinden. “

Rustig aan beginnen

“Met mijn casemanager Edwin van Deurzen had ik in 2018 een gesprek met afdelingshoofd Marlène Geskes. Dat ging goed en ik startte op proef voor 2 maanden. Eerst maakte ik handleidingen voor telefoons en software. 20 uur per week, geen druk, geen stress, want dat kon ik toen niet aan. Ik had 2 jaar op de bank gezeten. Het werk was echt op maat en ik kon rustig wennen aan het werkritme, omgaan met collega’s en het werk zelf. “

Thuis voelen

“Marlène en de collega’s van ICT hebben me altijd gewoon behandeld. Ik voelde me snel thuis en daarom kon ik mezelf ontwikkelen. Stap voor stap kreeg ik meer taken. Nu heb ik een contract voor 32 uur (woensdag vrij: even rust midden in de week). Ik heb ook geleerd met structuur te werken en te plannen. Vroeger liet ik alles aankomen op het laatste moment. Nu houd ik een agenda bij.”

Nieuwe jobcoach

Omdat Edwin een andere baan heeft, is Josje Oostendorp nu de jobcoach van Justin. “Het is belangrijk bij een garantiebaan te kijken wat iemand kan en of het werk goed bij iemand past. Zo is de kans op succes groter en kan iemand groeien. Zowel met uren als in taken.”

Niet stil blijven zitten

Justin vult aan: “Het is heel goed om aan de slag te gaan. Je zit niet stil, maar je ontwikkelt jezelf. Je hebt persoonlijke groei en meer geld. Het hoeft niet eens werk te zijn, maar zorg dat je bezig bent. Het hoeft ook niet elke dag goed te gaan. Iedereen kent zijn dipjes.“

Meer informatie

Wilt u meer informatie over garantiebanen? Kijk dan op de pagina garantiebanen of neem contact op met onze informatielijn via socialezaken@ijsselgemeenten.nl of 010 – 284 84 57 (van 8.00 – 12.00 uur).