Door het wandelen komen mensen in beweging (07-10-2020)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Door het wandelen komen mensen in beweging

Door het wandelen komen mensen in beweging (07-10-2020)

We hadden al een tijdje het idee om gesprekken niet aan een bureau, maar midden in de natuur te gaan houden. Door corona gingen we er mee aan de slag: gesprekken tijdens een wandeling.

Wandelen in het schollebos

Eliane van der Wouden is unithoofd Activering en Zorg. Een casemanager vroeg haar of ze met een cliënt mocht gaan wandelen tijdens een gesprek. “We hadden er geen ervaring mee, maar we besloten het eens te proberen,” vertelt Eliane.

In beweging

“Er blijken eigenlijk alleen maar voordelen te zijn”, zegt Eliane. “Je haalt het bureau tussen mensen weg. Mensen komen echt in beweging. Niet alleen door het wandelen, maar ook in hun denken. Dat is precies het doel van de gesprekken.” Om in te kunnen schatten of het wandelen bij iemand past, doen eerst alleen bekende cliënten mee. We vragen mensen die vaak meerdere problemen hebben. Vaak ook lichamelijk, en dan is beweging ook nog goed voor de gezondheid. “De sportschool is vaak een te grote stap, maar een wandeling durven mensen wel aan.”

Andere gesprekken

De casemanagers vertellen dat ze buiten andere gesprekken hebben dan op kantoor. “Ik had dat zelf nog niet bedacht, maar alleen al naast elkaar lopen, in plaats van tegen over elkaar zitten, is een groot verschil. Je hoeft elkaar niet aan te kijken. Mensen durven dan vaak meer te vertellen. Eén cliënt zei dat hij de casemanager meer vertelde dan zijn arts. Moet je nagaan.”

Vrij in de natuur

De gesprekken in de natuur leveren het meeste op. “Een rondje door de buurt kan natuurlijk ook, maar als je dan bij een zebrapad naast mensen staat, stopt het gesprek wel even. Ook geeft de natuur rust in je hoofd en helpt het je naar je gevoel te luisteren. Verder hoeven mensen de drempel van het gemeentehuis niet over. Dat scheelt een hoop. Mensen voelen zich vrijer, er is meer vertrouwen en ze krijgen nieuwe inzichten. Het geeft zelfs meer vertrouwen in de gemeente, in de overheid. Mensen voelen zich meer als mens gezien, serieus genomen. De casemanagers zelf zijn ook vrijer. Ze volgen minder de vragen die ze op een beeldscherm of formulier hebben.

”Kortom, het levert ontzettend veel op. Corona gaf ons een zetje om dit uit te proberen, maar ook na corona gaan we hier zeker mee door.”