De Tozo stopt. Wat nu? (29-09-2021)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  De Tozo stopt. Wat nu?

De Tozo stopt. Wat nu? (29-09-2021)

Op 1 oktober eindigt de Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers). U kunt tot en met 30 september 2021 Tozo aanvragen. Heeft u daarna nog financiƫle ondersteuning nodig? Dan kunt u vanaf begin oktober een Bbz-uitkering aanvragen. Dit is een aanvullende uitkering voor uw levensonderhoud. De Bbz-uitkering vraagt u aan bij het Regionaal Bureau zelfstandigen (RBZ).

Vrouw doet administratie

Opnieuw kijken naar de toekomst

Het gaat weer beter met de economie. Maar, ongeveer 75 procent van de Tozo 5-aanvragers weet nog niet of ze na 1 oktober weer genoeg gaan verdienen. Het RBZ kan u helpen bij het (opnieuw) vormgeven van uw toekomst. Er staan veel organisaties klaar om u te ondersteunen. Zoals bij ondernemerschap, schulden, de overstap naar een baan in loondienst en scholing. U kunt zelf aangeven welke hulp u nodig heeft. Bijvoorbeeld bij: de stap naar schulddienstverlening, een goede voortzetting van uw bedrijf of het beĆ«indigen van uw bedrijf. Meer informatie vindt u op www.rotterdam.nl/ondernemenindetoekomst.

Bbz-uitkering tijdelijk soepeler

Vanaf 1 oktober tot en met 31 december 2021 wordt de bestaande Bbz-uitkering (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) soepeler. Dit betekent dat:

• uw vermogen niet meetelt bij de aanvraag
  • u de versoepelde Bbz-uitkering met een terugwerkende kracht van maximaal 2 maanden aan kunt vragen
  • het RBZ uw inkomen en de hoogte van de Bbz-uitkering per maand in plaats van per jaar bepaalt
  • de Bbz-uitkering een gift is in plaats van een lening

Gesprek voor maatwerk

Doet u een aanvraag voor de Bbz? Dan nodigt het RBZ u in enkele gevallen uit voor een gesprek. Zo kunnen ze maatwerk bieden bij uw situatie. Bijvoorbeeld als u minder dan 18 maanden geleden bent gestart of als u wil stoppen. Maar ook als u geen jaarcijfers kunt leveren. Of u werkt in een branche waar ondersteuning meestal niet meer nodig is (zoals kappers).

Binnenkort aanvragen

Op dit moment werkt het RBZ aan de uitwerking. U kunt begin oktober een aanvraag doen. Op www.rotterdam.nl/rbz vindt u steeds de laatste informatie en (binnenkort) het formulier voor de aanvraag.