Nieuws

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws

Nieuws

 • Inkomen lager door corona? Vraag de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten aan!

  (03-03-2021)

  Capelle aan den IJssel, 3 maart 2021 - Inwoners van Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas kunnen vanaf vandaag de TONK aanvragen bij IJsselgemeenten. De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Het is een vergoeding voor woonkosten voor mensen die in financiële problemen zijn gekomen door de coronamaatregelen.

  Lees verder
 • Zelfstandige en het coronavirus

  (05-02-2021)

  Loopt u als zzp'er of ondernemer door het coronavirus opdrachten mis? Of gaan evenementen of projecten niet door? Misschien heeft u hierdoor niet genoeg geld meer om van te leven. Of u kunt uw werknemers niet meer betalen. Dan willen we u wijzen op mogelijke financiële ondersteuning. Of u die hulp ook krijgt, hangt af van uw situatie.

  Lees verder
 • Coronavirus en uitkering

  (05-02-2021)

  Door het coronavirus hebben we onze dienstverlening aangepast. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, willen we zo min mogelijk persoonlijke contacten. Het betalen van uitkeringen en behandelen van nieuwe aanvragen gaan gewoon door. Moet u voor een afspraak in het gemeentehuis of op het Werkplein zijn? Dan vragen we u een mondkapje te dragen. 

  Lees verder
 • Problemen door de toeslagenaffaire? Meld u bij uw gemeente!

  (20-01-2021)

  Heeft de Belastingdienst uw toeslag voor kinderopvang stopgezet tussen 2005 en 2019? En bent u daardoor in de problemen gekomen?

  Lees verder
 • Voor ondernemers: hulp bij schulden of ander werk

  (18-01-2021)

  Het coronavirus heeft grote invloed op veel ondernemers en de economie. Veel ondernemers hebben te maken met maatregelen, beperkingen en veranderingen in de markt. Bent u ondernemer en vraagt u zich af hoe u verder kunt met uw bedrijf?

  Lees verder
 • Prijs voor echtpaar uit Nieuwerkerk

  (05-01-2021)

  Vrijwilligers Marcel Roozendaal en Laurènce van de Polder uit Nieuwerkerk aan den IJssel zijn ware kampioenen. IJsselgemeenten heeft hen voorgedragen bij het bedrijf CompetenSYS* dat elk jaar een landelijke decemberactie organiseert. Dit doen zij om mensen die goed doen in het zonnetje te zetten. Uit alle inzendingen werden 11 goede doelen geloot waaronder de inzending van IJsselgemeenten. Op 28 december reikten wethouder Jan Willem Schuurman en Petra Oliehoek – van Es van IJsselgemeenten de prijs van € 250,00 uit aan het echtpaar.

  Lees verder
 • Sterk door werk

  (17-12-2020)

  Samen met sociale partners is Havensteder het project 'sterk door werk' gestart. Hiermee wil Havensteder mensen die moeilijk werk vinden een kans geven. 

  Lees verder
 • Santino werkt als administratief medewerker

  (15-12-2020)

  Santino (25) is sinds 1 oktober administratief medewerker bij Welzijn Capelle. Daarvoor had hij bij Welzijn Capelle al 2 jaar een werkervaringsplaats als baliemedewerker.  

  Lees verder
 • Door corona meer geld voor werkende jongeren

  (15-12-2020)

  Wij willen (meer) werken aanmoedigen. Werkt u parttime naast uw uitkering? En heeft u minder loon dan een uitkering? Dan vullen we uw inkomsten aan. Daarbij kunt u een deel van uw inkomsten houden. Dit was niet zo voor jongeren tot 27 jaar.

  Lees verder
 • Wist u dat … december 2020

  (15-12-2020) Lees verder
 • Uw kind 18 jaar! Wat moet u (samen) regelen?

  (15-12-2020)

  Wordt uw kind bijna 18 jaar? Dan wordt uw kind zelf verantwoordelijk voor veel financiële zaken. Ook voor u verandert er veel. We zetten de dingen voor u op een rijtje. Dan kunt u samen alles op tijd regelen.

  Lees verder
 • Training klantenservice online

  (15-12-2020)

  Al een paar jaar werken we op het Werkplein samen met VANAD. Dit bedrijf verzorgt voor veel bedrijven de online en telefonische klantenservice. Ze zijn hiervoor altijd op zoek naar nieuwe medewerkers. Iets voor u?

  Lees verder
 • Voorzieningenfonds Krimpen ook voor volwassenen

  (15-12-2020)

  In de Nieuwsbrief Sociale Zaken van december schreven we: 

  Vanaf 1 januari 2021 krijgen alleen kinderen nog een vergoeding uit het Voorzieningenfonds van Krimpen. Maar: de gemeente Krimpen besloot de regels voor 2021 nog niet aan te passen. Volwassenen kunnen in 2021 ook nog een vergoeding krijgen.

  Lees verder
 • Geld terugbetalen? Regel het snel online!

  (15-12-2020)

  Moet u geld aan ons (terug)betalen? Dan kunt u nu makkelijker en sneller een voorstel doen hoe u gaat betalen.

  Lees verder
 • Nieuwe regels voor terugbetalen

  (15-12-2020)

  Heeft u schulden? Dan moet u die terugbetalen. Maar u heeft ook geld nodig om van te leven. Dat staat ook in de wet. Het geld dat u nodig heeft om van te leven noemen we de beslagvrije voet.

  Lees verder
 • Priscilla vond een baan via onze vacaturebank

  (15-12-2020)

  Sinds juli hebben we op onze website een vacaturebank met veel verschillende banen. Priscilla was 1 van de eersten die hier een leuke opstap naar een baan vond. Op 16 november begon ze met het AanZet traject bij VANAD Academy. Na het behalen van de training krijgt ze een certificaat.

  Lees verder
 • Onze service in coronatijd

  (15-12-2020)

  We willen u en onze medewerkers beschermen tegen corona. Dus: we doen de dingen zoveel mogelijk zonder persoonlijk contact. Onze balie is 2 dagen in de week op afspraak open. Wij werken zoveel mogelijk thuis. Afspraken hebben we per telefoon of videogesprek. En met vragen bellen, mailen of appen we elkaar. Alleen als het niet anders kan, spreken we u persoonlijk of komen we bij u op bezoek.

  Lees verder
 • Nieuwsbrief Sociale Zaken oktober 2020

  (13-10-2020)

  Heeft u een bijstandsuitkering? Dan ontvangt u rond 13 oktober de Nieuwsbrief Sociale Zaken. Lees meer over werk, uw uitkering en extra geld.

  Lees deze nieuwsbrief ijsselgemeenten (met ook het nieuws voor werkgevers)

  Lees verder
 • Eerste online meet&greet succesvol

  (08-10-2020)

  Op 28 september was de eerste online meet&greet van het Werkplein. We wilden zo toch onze werkzoekenden met werkgevers verbinden in deze coronatijd. Elkaar persoonlijk ontmoeten is nu niet verstandig.  Daarom deden we het online en met succes!

  Lees verder
 • Social return heeft nieuwe spelregels

  (08-10-2020)

  Als u een opdracht krijgt van een gemeente in de regio, vraagt de gemeente een tegenprestatie. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door iemand met een uitkering in dienst te nemen. Dit is de Social Return. In oktober 2019 zijn nieuwe spelregels social return vastgesteld.

  Lees verder
 • Anton werkt in het groen

  (07-10-2020)

  Al 3 jaar werkt Anton in het groenonderhoud. Eerst was hij gewoon medewerker. Nu is hij meewerkend voorman. Dat betekent dat hij naast het snoeien en onkruid weghalen, nu ook een klein team leidt en de bus bestuurt. We spreken hem als hij aan het werk is met zijn ploegje in Rotterdam. Daar is ook Corné van Roteck, het uitzendbureau die hem aan de baan hielp.

  Lees verder
 • Wist u dat …oktober 2020

  (07-10-2020) Lees verder
 • Vraag aan: extra geld voor school

  (07-10-2020)

  Bijna alle scholen sturen een rekening voor ‘extra’ activiteiten op school. Daarvan betaalt de school bijvoorbeeld het schoolreisje. Daarnaast moet u soms betalen voor een studiereis of is speciale kleding nodig (denk aan een overall, schort of sportkleding). Voor deze kosten kunt u extra geld aanvragen voor kinderen op de lagere of middelbare school of op het MBO.

  Lees verder
 • Aan het werk zonder problemen

  (07-10-2020)

  U ontvangt een uitkering van ons. Dat is altijd tijdelijk. Want we willen allemaal dat u weer snel werk vindt. Een nieuwe baan moet natuurlijk goed nieuws zijn. Toch is dit niet altijd zo. U krijgt in korte tijd met veel veranderingen te maken. U moet veel regelen. Dat is bij parttime werk, maar ook als u fulltime werk vindt. Soms geeft het meer stress dan dat u er blij van wordt.

  Lees verder
 • Job Academie: werken kun je leren

  (07-10-2020)

  Bij de Job Academie leren en werken jongeren in een bedrijf. Het idee van de Job Academie is simpel: Werken kun je leren. Het is bedoeld voor jongeren in het laatste schooljaar van het VSO (voortgezet speciaal onderwijs) of Praktijkonderwijs.

  Lees verder
 • Zorgverzekering

  (07-10-2020)

  In Nederland moet iedereen een zorgverzekering hebben. Zorgverzekeraar VGZ heeft een zorgverzekering speciaal voor de inwoners van Capelle, Krimpen en Zuidplas.

  Lees verder
 • Wasan krijgt schuldhulp

  (07-10-2020)

  “Ik had mezelf in de nesten gewerkt”, vertelt Wasan. “Ik was 18 jaar geworden. Ik kreeg zorgtoeslag, ik had een studielening bij DUO en ik had een creditcard. Vandaag aangevraagd, morgen in huis. Ik weet ook niet waarom ze je die zo gemakkelijk geven. Maar goed, ik had een half jaar lang een geweldig leven. Totdat alles werd geblokkeerd en ik niet meer kon pinnen. Toen heb ik schuldhulp gebeld.”

  Lees verder
 • Energie besparen is geld besparen (deel 2)

  (07-10-2020)

  Energie besparen is goed voor het milieu. En u kunt ook veel geld besparen. Bekijk de mogelijkheden in uw gemeente.

  Lees verder
 • App helpt ons met huisbezoeken in coronatijd

  (07-10-2020)

  Wij gaan soms bij mensen thuis op bezoek. We doen dat om te kijken of iemand (nog) recht heeft op een uitkering. We kunnen dan beter zien hoe de (woon)situatie is. Door corona waren we even gestopt met huisbezoeken. We kijken nu of we weer huisbezoeken kunnen doen. Dat doen we alleen als het echt nodig is.  

  Lees verder
 • Door het wandelen komen mensen in beweging

  (07-10-2020)

  We hadden al een tijdje het idee om gesprekken niet aan een bureau, maar midden in de natuur te gaan houden. Door corona gingen we er mee aan de slag: gesprekken tijdens een wandeling.

  Lees verder
 • Is onze taal duidelijk?

  (07-10-2020)

  We willen u goede informatie geven over uw rechten, plichten en mogelijkheden als u van ons een uitkering krijgt.

  Lees verder
 • Onze service in coronatijd

  (07-10-2020)

  We willen u en onze medewerkers beschermen tegen corona. Dus: we doen de dingen zoveel mogelijk zonder persoonlijk contact. Onze balie is 2 dagen in de week op afspraak open. Wij werken zoveel mogelijk thuis. Afspraken hebben we per telefoon of videogesprek. En met vragen bellen, mailen of appen we elkaar. Komt u toch naar het gemeentehuis? Dan vragen we u een mondkapje te dragen.

  Lees verder
 • Nico werkt bij Welzijn Zuidplas

  (02-07-2020)

  Nico (44) werkt sinds 1 april (geen grap) bij Welzijn Zuidplas. Hij is daar 28 uur per week assistent beheerder van jongerencentrum ´t Blok. Daarvoor werkte hij er al 9 jaar als vrijwilliger. Elke ochtend maakt hij schoon in en rond ´t Blok. Daarbij krijgt hij hulp van statushouders, met wie hij meteen Nederlands oefent.

  Lees verder
 • Wist u dat …juli 2020

  (02-07-2020) Lees verder
 • Individuele Inkomenstoeslag

  (02-07-2020)

  De individuele inkomenstoeslag (IIT) is extra geld voor als u langer een inkomen op bijstandsniveau heeft. In Capelle en Krimpen is dat 5 jaar en in Zuidplas 3 jaar. U kunt de toeslag aanvragen als u tussen de 21 jaar en de AOW-leeftijd bent.

  Lees verder
 • Onze service in tijden van corona

  (02-07-2020)

  We willen u en onze medewerkers beschermen tegen corona. Dus: we doen de dingen zoveel mogelijk zonder persoonlijk contact. Onze balie is nu 2 dagen open op afspraak. Wij werken zoveel mogelijk thuis. Afspraken hebben we per telefoon of videogesprek. En met vragen bellen, mailen of appen we elkaar.

  Lees verder
 • Uw kinderen kunnen meedoen!

  (02-07-2020)

  School, sport, uitstapjes… Uw kind doet graag mee. Dat kost soms meer geld dan u heeft. Daarom is er extra geld voor gezinnen met minder inkomen. Hier kunt u lezen over de mogelijkheden. Veel gezinnen vragen het extra geld al aan. Als het nodig is, doet u dat ook. Zo doen ook uw kinderen mee!

  Lees verder
 • Zomeractiviteiten voor kids

  (02-07-2020)

  Deze zomervakantie is anders dan anders. Door de coronacrisis gaan veel minder mensen op vakantie. Vorige jaren was er voor de thuisblijvers van alles te doen. Dit jaar ook wel, maar veel organisaties weten (nog) niet goed hoe dat met corona gaat.

  Lees verder
 • Zoek ook hulp bij een kleine schuld

  (02-07-2020)

  Veel mensen hebben schulden. Door de coronacrisis komen nu meer mensen in de problemen. Dit geeft veel zorgen. Als u schulden hebt, is het soms moeilijk om hier van af te komen. Belangrijk is om op tijd hulp te zoeken. Ook bij een kleine schuld.

  Lees verder
 • Geen bijzondere bijstand voor medische kosten

  (02-07-2020)

  Sinds 1 januari betalen we geen bijzondere bijstand meer voor medische kosten. Iedereen moet een zorgverzekering hebben. Hebt u veel medische kosten? Dan is het afsluiten van een aanvullende verzekering verstandig. Zo voorkomt u dat u hoge kosten krijgt.

  Lees verder
 • Op Vakantie? Bespreek het vooraf met ons

  (02-07-2020)

  Door het coronavirus ziet de zomer van 2020 er voor iedereen anders uit. We kunnen niet meer zo makkelijk naar het buitenland. En vaak is het ook nog onzeker of u op tijd terug kunt komen. Misschien dat u dit jaar ontdekt dat Nederland ook heel mooi is. Als u op vakantie gaat moet u dit aan ons vertellen. Of het nu in het buitenland of in Nederland is.

  Lees verder
 • Energie besparen = geld besparen

  (02-07-2020)

  Hoeveel geld bent u elke maand kwijt aan uw energierekening? Door minder energie te gebruiken, helpt u het klimaat en kunt u uw energierekening verlagen. We hebben een paar tips voor u waarmee u gemakkelijk energie en geld kunt besparen.

  Lees verder
 • Durf duidelijke taal te vragen

  (02-07-2020)

  We willen u altijd goed informeren over uw rechten, plichten en mogelijkheden als u van ons een uitkering krijgt. Dat doen we vaak via brieven, folders, deze nieuwsbrief en op de website. We doen ons best om de teksten in duidelijke taal te schrijven. We letten erop niet teveel moeilijke woorden en ‘ambtenarentaal’ te gebruiken.

  Lees verder
 • Nieuwsbrief ook digitaal

  (02-07-2020)

  We hebben een nieuwtje te melden. De Nieuwsbrief Sociale Zaken kunt u voortaan ook via e-mail ontvangen.

  Lees verder
 • Nieuwsbrief Sociale Zaken juli 2020

  (02-07-2020)

  Heeft u een bijstandsuitkering? Dan ontvangt u rond 10 juli de Nieuwsbrief Sociale Zaken. Lees meer over werk, uw uitkering en extra geld. 

  Lees verder
 • Hoe Basel helemaal zelf zijn eigen zaak opende

  (26-03-2020)

  Knippen, scheren, wassen, praten. Basel (31) doet niets liever dan dat. Toch leek er in 2015 een einde te komen aan zijn leven als kapper in Syrië. Hij moest vluchten en kwam uiteindelijk in Capelle aan den IJssel terecht. Maar zijn droombaan heeft hij weer helemaal teruggevonden.

  Lees verder
 • Wist u dat… April 2020

  (26-03-2020) Lees verder
 • Erop uit met de Rotterdampas

  (26-03-2020)

  Meer dan 750 acties, gratis of met korting in Rotterdam en omgeving. Gratis naar de film, het zwembad, de Euromast en Spido. Ga zo vaak u wilt gratis naar bijna alle musea in Rotterdam, Den Haag en Delft. Krijg flinke korting bij Plaswijckpark en veel attractieparken. Pak een gratis ijsje, een koffie en proef eens iets anders met korting.

  Lees verder
 • Goed met geld? Word budgetmaatje

  (26-03-2020)

  Met geld omgaan is voor veel mensen lastig. Het is niet altijd makkelijk om het overzicht te bewaren. Met een uitkering weet u hoe het is om zorgvuldig met geld om te gaan. Kunt u dat goed? Dan kunt u misschien budgetmaatje worden. Vrijwilligers zijn in alle gemeenten welkom. Heeft u zelf problemen met uw geldzaken? Lees dan het verhaal op de achterpagina.

  Lees verder
 • Geen bijzondere bijstand voor medische kosten

  (26-03-2020)

  Sinds 1 januari betalen we geen bijzondere bijstand meer voor medische kosten. Iedereen moet een zorgverzekering hebben. Heeft u veel medische kosten? Dan is het afsluiten van een aanvullende verzekering verstandig. Zo voorkomt u dat u hoge kosten krijgt.

  Lees verder
 • Een nieuwe baan met Hallo Werk

  (26-03-2020)

  Er is veel werk op dit moment. Voor veel werkgevers is het moeilijk om personeel te vinden. Vooral naar vakmensen met een middelbare beroepsopleiding (MBO) is grote vraag. Daarnaast zijn er nog veel mensen met een uitkering die graag aan het werk willen.

  Lees verder
 • Hulp bij belastingaangifte

  (26-03-2020)

  Let op: wegens maatregelen tegen corona is invulhulp nu moeilijk. Lukt het daarom niet ? Vraag dan om uitstel bij de belastingdienst. Tot 1 mei kunt u belastingaangifte doen. Dit kunt u natuurlijk zelf doen. Thuis achter de computer of op een computer bij de bibliotheek. Vindt u het invullen moeilijk? Vrijwilligers in uw woonplaats kunnen helpen. Neem dan minimaal het volgende mee: Uw DigiD, de gegevens over 2019, zoals de overzichten van: al uw inkomsten, al uw bankrekeningen en de lening voor uw huis (hypotheek).

  Lees verder
 • Krijgt u alimentatie? Geef het door!

  (26-03-2020)

  Als u en uw partner uit elkaar gaan, is dat een vervelende tijd. U heeft een hoop te regelen. Bijvoorbeeld alimentatie: voor uw kinderen en misschien ook voor uzelf. Vergeet niet de alimentatie aan ons door te geven. 

  Lees verder
 • Op vakantie? Bespreek het vooraf met ons

  (26-03-2020)

  U mag per kalenderjaar maximaal 4 weken (28 dagen) met behoud van uitkering naar het buitenland. De reden kan verschillend zijn: vakantie, familiebezoek, een begrafenis of revalideren. Echter geldt altijd: na 28 dagen stopt uw uitkering.

  Lees verder
 • Garantiebaan: Justin werkt bij onze servicedesk ICT

  (26-03-2020)

  Eind 2018 is Justin (25) gestart bij de Servicedesk ICT van IJsselgemeenten. Toen werkte hij 20 uur in de week. Nu werkt hij 32 uur. Justin heeft een garantiebaan. Hij helpt de medewerkers die langskomen aan de balie of aan de telefoon. Van problemen met inloggen in de computer tot uitleg over een nieuwe telefoon: geduldig lost hij het op.

  Lees verder
 • Komuitjeschuld.nl maart 2020

  (26-03-2020)

  Veel Nederlanders hebben geldproblemen. Eén op de 10 huishoudens heeft schulden die ze niet kunnen betalen. Die problemen worden steeds erger omdat we gemiddeld 5 jaar wachten met hulp zoeken. In die 5 jaar wordt het bedrag van de schuld ruim 10x zo hoog. Dat is jammer.

  Lees verder
 • Nieuwsbrief Sociale Zaken april 2020

  (26-03-2020)

  Heeft u een bijstandsuitkering? Dan ontvangt u rond 31 maart de Nieuwsbrief Sociale Zaken. Lees meer over werk, uw uitkering en extra geld. 

  Lees verder
 • Minder of geen werk door het Coronavirus

  (25-03-2020)

  Verliest u uren door de uitbraak van het coronavirus? Of roept uw werkgever u niet meer op omdat u een nul-urencontract heeft? U kunt aan uw werkgever vragen of hij of zij gebruik kan maken van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

  Lees verder
 • Als Dayenne het kan, kun jij het ook

  (05-03-2020)

  Dayenne Tempo (35) is een alleenstaande moeder en heeft 57.826 euro schuld. ‘Ik was een alleenstaande moeder met een geschiedenis van misbruik en schulden. Ik ben nu een vrouw die haar verleden heeft verwerkt. Ik heb de relatie met de kinderen hersteld. Ik heb zelf mijn schulden aangepakt. En nu kan ik een voorbeeld zijn voor vrouwen zoals ik.’

  Lees verder
Top