Nieuws

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws

Nieuws

 • Coronavirus en uitkering

  (07-07-2020)

  Door het coronavirus hebben we onze dienstverlening aangepast. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, willen we zo min mogelijk persoonlijke contacten. Het betalen van uitkeringen en behandelen van nieuwe aanvragen gaan gewoon door.

  Lees verder
 • Nico werkt bij Welzijn Zuidplas

  (02-07-2020)

  Nico (44) werkt sinds 1 april (geen grap) bij Welzijn Zuidplas. Hij is daar 28 uur per week assistent beheerder van jongerencentrum ´t Blok. Daarvoor werkte hij er al 9 jaar als vrijwilliger. Elke ochtend maakt hij schoon in en rond ´t Blok. Daarbij krijgt hij hulp van statushouders, met wie hij meteen Nederlands oefent.

  Lees verder
 • Wist u dat …juli 2020

  (02-07-2020) Lees verder
 • Individuele Inkomenstoeslag

  (02-07-2020)

  De individuele inkomenstoeslag (IIT) is extra geld voor als u langer een inkomen op bijstandsniveau heeft. In Capelle en Krimpen is dat 5 jaar en in Zuidplas 3 jaar. U kunt de toeslag aanvragen als u tussen de 21 jaar en de AOW-leeftijd bent.

  Lees verder
 • Onze service in tijden van corona

  (02-07-2020)

  We willen u en onze medewerkers beschermen tegen corona. Dus: we doen de dingen zoveel mogelijk zonder persoonlijk contact. Onze balie is nu 2 dagen open op afspraak. Wij werken zoveel mogelijk thuis. Afspraken hebben we per telefoon of videogesprek. En met vragen bellen, mailen of appen we elkaar.

  Lees verder
 • Uw kinderen kunnen meedoen!

  (02-07-2020)

  School, sport, uitstapjes… Uw kind doet graag mee. Dat kost soms meer geld dan u heeft. Daarom is er extra geld voor gezinnen met minder inkomen. Hier kunt u lezen over de mogelijkheden. Veel gezinnen vragen het extra geld al aan. Als het nodig is, doet u dat ook. Zo doen ook uw kinderen mee!

  Lees verder
 • Zomeractiviteiten voor kids

  (02-07-2020)

  Deze zomervakantie is anders dan anders. Door de coronacrisis gaan veel minder mensen op vakantie. Vorige jaren was er voor de thuisblijvers van alles te doen. Dit jaar ook wel, maar veel organisaties weten (nog) niet goed hoe dat met corona gaat.

  Lees verder
 • Zoek ook hulp bij een kleine schuld

  (02-07-2020)

  Veel mensen hebben schulden. Door de coronacrisis komen nu meer mensen in de problemen. Dit geeft veel zorgen. Als u schulden hebt, is het soms moeilijk om hier van af te komen. Belangrijk is om op tijd hulp te zoeken. Ook bij een kleine schuld.

  Lees verder
 • Geen bijzondere bijstand voor medische kosten

  (02-07-2020)

  Sinds 1 januari betalen we geen bijzondere bijstand meer voor medische kosten. Iedereen moet een zorgverzekering hebben. Hebt u veel medische kosten? Dan is het afsluiten van een aanvullende verzekering verstandig. Zo voorkomt u dat u hoge kosten krijgt.

  Lees verder
 • Op Vakantie? Bespreek het vooraf met ons

  (02-07-2020)

  Door het coronavirus ziet de zomer van 2020 er voor iedereen anders uit. We kunnen niet meer zo makkelijk naar het buitenland. En vaak is het ook nog onzeker of u op tijd terug kunt komen. Misschien dat u dit jaar ontdekt dat Nederland ook heel mooi is. Als u op vakantie gaat moet u dit aan ons vertellen. Of het nu in het buitenland of in Nederland is.

  Lees verder
 • Energie besparen = geld besparen

  (02-07-2020)

  Hoeveel geld bent u elke maand kwijt aan uw energierekening? Door minder energie te gebruiken, helpt u het klimaat en kunt u uw energierekening verlagen. We hebben een paar tips voor u waarmee u gemakkelijk energie en geld kunt besparen.

  Lees verder
 • Durf duidelijke taal te vragen

  (02-07-2020)

  We willen u altijd goed informeren over uw rechten, plichten en mogelijkheden als u van ons een uitkering krijgt. Dat doen we vaak via brieven, folders, deze nieuwsbrief en op de website. We doen ons best om de teksten in duidelijke taal te schrijven. We letten erop niet teveel moeilijke woorden en ‘ambtenarentaal’ te gebruiken.

  Lees verder
 • Nieuwsbrief ook digitaal

  (02-07-2020)

  We hebben een nieuwtje te melden. De Nieuwsbrief Sociale Zaken kunt u voortaan ook via e-mail ontvangen.

  Lees verder
 • Nieuwsbrief Sociale Zaken juli 2020

  (02-07-2020)

  Heeft u een bijstandsuitkering? Dan ontvangt u rond 10 juli de Nieuwsbrief Sociale Zaken. Lees meer over werk, uw uitkering en extra geld. 

  Lees verder
 • Zelfstandige en het coronavirus

  (15-06-2020)

  Loopt u als zzp'er of ondernemer door het coronavirus opdrachten mis? Of gaan evenementen of projecten niet door? Misschien heeft u hierdoor niet genoeg geld meer om van te leven. Of u kunt uw werknemers niet meer betalen. Dan willen we u wijzen op mogelijke financiële ondersteuning. Of u die hulp ook krijgt, hangt af van uw situatie.

  Lees verder
 • Wat doen we samen tegen Corona

  (06-05-2020)

  In het kort de afspraken over corona op een poster. 

  Lees verder
 • Hoe Basel helemaal zelf zijn eigen zaak opende

  (26-03-2020)

  Knippen, scheren, wassen, praten. Basel (31) doet niets liever dan dat. Toch leek er in 2015 een einde te komen aan zijn leven als kapper in Syrië. Hij moest vluchten en kwam uiteindelijk in Capelle aan den IJssel terecht. Maar zijn droombaan heeft hij weer helemaal teruggevonden.

  Lees verder
 • Wist u dat… April 2020

  (26-03-2020) Lees verder
 • Erop uit met de Rotterdampas

  (26-03-2020)

  Meer dan 750 acties, gratis of met korting in Rotterdam en omgeving. Gratis naar de film, het zwembad, de Euromast en Spido. Ga zo vaak u wilt gratis naar bijna alle musea in Rotterdam, Den Haag en Delft. Krijg flinke korting bij Plaswijckpark en veel attractieparken. Pak een gratis ijsje, een koffie en proef eens iets anders met korting.

  Lees verder
 • Goed met geld? Word budgetmaatje

  (26-03-2020)

  Met geld omgaan is voor veel mensen lastig. Het is niet altijd makkelijk om het overzicht te bewaren. Met een uitkering weet u hoe het is om zorgvuldig met geld om te gaan. Kunt u dat goed? Dan kunt u misschien budgetmaatje worden. Vrijwilligers zijn in alle gemeenten welkom. Heeft u zelf problemen met uw geldzaken? Lees dan het verhaal op de achterpagina.

  Lees verder
 • Geen bijzondere bijstand voor medische kosten

  (26-03-2020)

  Sinds 1 januari betalen we geen bijzondere bijstand meer voor medische kosten. Iedereen moet een zorgverzekering hebben. Heeft u veel medische kosten? Dan is het afsluiten van een aanvullende verzekering verstandig. Zo voorkomt u dat u hoge kosten krijgt.

  Lees verder
 • Een nieuwe baan met Hallo Werk

  (26-03-2020)

  Er is veel werk op dit moment. Voor veel werkgevers is het moeilijk om personeel te vinden. Vooral naar vakmensen met een middelbare beroepsopleiding (MBO) is grote vraag. Daarnaast zijn er nog veel mensen met een uitkering die graag aan het werk willen.

  Lees verder
 • Hulp bij belastingaangifte

  (26-03-2020)

  Let op: wegens maatregelen tegen corona is invulhulp nu moeilijk. Lukt het daarom niet ? Vraag dan om uitstel bij de belastingdienst. Tot 1 mei kunt u belastingaangifte doen. Dit kunt u natuurlijk zelf doen. Thuis achter de computer of op een computer bij de bibliotheek. Vindt u het invullen moeilijk? Vrijwilligers in uw woonplaats kunnen helpen. Neem dan minimaal het volgende mee: Uw DigiD, de gegevens over 2019, zoals de overzichten van: al uw inkomsten, al uw bankrekeningen en de lening voor uw huis (hypotheek).

  Lees verder
 • Krijgt u alimentatie? Geef het door!

  (26-03-2020)

  Als u en uw partner uit elkaar gaan, is dat een vervelende tijd. U heeft een hoop te regelen. Bijvoorbeeld alimentatie: voor uw kinderen en misschien ook voor uzelf. Vergeet niet de alimentatie aan ons door te geven. 

  Lees verder
 • Op vakantie? Bespreek het vooraf met ons

  (26-03-2020)

  U mag per kalenderjaar maximaal 4 weken (28 dagen) met behoud van uitkering naar het buitenland. De reden kan verschillend zijn: vakantie, familiebezoek, een begrafenis of revalideren. Echter geldt altijd: na 28 dagen stopt uw uitkering.

  Lees verder
 • Garantiebaan: Justin werkt bij onze servicedesk ICT

  (26-03-2020)

  Eind 2018 is Justin (25) gestart bij de Servicedesk ICT van IJsselgemeenten. Toen werkte hij 20 uur in de week. Nu werkt hij 32 uur. Justin heeft een garantiebaan. Hij helpt de medewerkers die langskomen aan de balie of aan de telefoon. Van problemen met inloggen in de computer tot uitleg over een nieuwe telefoon: geduldig lost hij het op.

  Lees verder
 • Komuitjeschuld.nl maart 2020

  (26-03-2020)

  Veel Nederlanders hebben geldproblemen. Eén op de 10 huishoudens heeft schulden die ze niet kunnen betalen. Die problemen worden steeds erger omdat we gemiddeld 5 jaar wachten met hulp zoeken. In die 5 jaar wordt het bedrag van de schuld ruim 10x zo hoog. Dat is jammer.

  Lees verder
 • Nieuwsbrief Sociale Zaken april 2020

  (26-03-2020)

  Heeft u een bijstandsuitkering? Dan ontvangt u rond 31 maart de Nieuwsbrief Sociale Zaken. Lees meer over werk, uw uitkering en extra geld. 

  Lees verder
 • Minder of geen werk door het Coronavirus

  (25-03-2020)

  Verliest u uren door de uitbraak van het coronavirus? Of roept uw werkgever u niet meer op omdat u een nul-urencontract heeft? U kunt aan uw werkgever vragen of hij of zij gebruik kan maken van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

  Lees verder
 • Als Dayenne het kan, kun jij het ook

  (05-03-2020)

  Dayenne Tempo (35) is een alleenstaande moeder en heeft 57.826 euro schuld. ‘Ik was een alleenstaande moeder met een geschiedenis van misbruik en schulden. Ik ben nu een vrouw die haar verleden heeft verwerkt. Ik heb de relatie met de kinderen hersteld. Ik heb zelf mijn schulden aangepakt. En nu kan ik een voorbeeld zijn voor vrouwen zoals ik.’

  Lees verder
 • Wist u dat…december 2019

  (12-12-2019) Lees verder
 • Uw vaste lasten betalen

  (12-12-2019)

  Wij kunnen uw vaste lasten, zoals huur, energie en de premie van uw zorgverzekering van uw uitkering betalen. U ontvangt daarna het bedrag dat van uw uitkering overblijft. Hiermee voorkomt u een achterstand met betalen.

  Lees verder
 • Meer mensen in 1 huis delen de kosten

  (12-12-2019)

  Als u met meer volwassenen in een huis woont, kan het zijn dat u een lagere uitkering krijgt. Het gaat hier niet om samenwonen met uw partner. U krijgt minder geld, omdat u de woonkosten (huur, gas, licht, water) met uw huisgenoten kunt delen. We passen uw uitkering daarop aan. Het bedrag waar u recht op heeft, noemen we de kostendelersnorm.

  Lees verder
 • We kregen een 7.4

  (12-12-2019)

  U bent vaak tevreden over de hulp die we bieden. Dat blijkt uit onderzoek. In september kregen 1250 mensen een vragenlijst over onze diensten. Daarnaast hebben 53 klanten een vragenlijst ingevuld bij hun bezoek aan ons. De meeste van u denken positief over ons en vinden onze dienstverlening en communicatie goed. Ook vindt u dat onze medewerkers rekening houden met uw situatie. Gemiddeld kregen we het cijfer 7.4. Dat was 2 jaar geleden een 7.1.

  Lees verder
 • Wanda schreef een boek

  (12-12-2019)

  In september verscheen het eerste boek van Wanda Dirks (55). Het heet: ‘Zo ver weg en toch dichtbij’. Het is een roman, gebaseerd op haar levensverhaal. De reacties zijn positief: wie eraan begint, kan het niet meer wegleggen. Ook hulpverleners waarderen het. Het verhaal van iemand met zo’n ervaring geeft hen nieuwe inzichten.

  Lees verder
 • Bezoek de balie met een afspraak

  (12-12-2019)

  Sinds een paar maanden werken wij bij onze balie van 10.00 tot 12.00 uur op afspraak. Een afspraak maakt u via www.ijsselgemeenten.nl/contact. Tot nu toe helpen wij u ook nog als u zonder afspraak binnenkomt.

  Lees verder
 • Controle op bijstand bespaart veel geld

  (12-12-2019)

  Onze controles op uitkeringen hebben in 2018 weer veel geld bespaart. Totaal ruim 3,6 miljoen euro. Dit bedrag is een optelsom van geld dat moet worden terug betaald, boetes en de besparing doordat we uitkeringen konden stoppen.

  Lees verder
 • Nog geen 27 jaar? Terug naar school!

  (12-12-2019)

  Met een diploma heb je meer kans op betaald werk. Tot 27 jaar kun je nog studiefinanciering van DUO krijgen. Daarom is tot je 27e het volgen van een studie verplicht. Helemaal als je nog geen diploma hebt of geen werk kunt vinden met jouw diploma. In februari starten weer veel opleidingen. Schrijf je op tijd in.

  Lees verder
 • Uitkering december vóór Kerst

  (12-12-2019)

  Ook dit jaar betalen we de uitkering van december vóór de kerstdagen uit. Zo kunt u al uitgaven vóór de kerstdagen doen. Heeft u eigen inkomsten en vullen wij die aan? Dan hebben we vóór 14 december gegevens van uw inkomen over december nodig. Is dat niet op tijd gelukt? Dan schatten we uw inkomsten.

  Lees verder
 • Nieuwsbrief Sociale Zaken december 2019

  (12-12-2019)

  Heeft u een bijstandsuitkering? Dan ontvangt u rond 15 december de Nieuwsbrief Sociale Zaken. Lees meer over werk, uw uitkering en extra geld.  

  Lees verder
 • Zorgverzekering zonder eigen risico

  (06-12-2019)

  Uw gezondheid is natuurlijk erg belangrijk. Een goede zorgverzekering daarom ook. Speciaal voor inwoners van Capelle, Krimpen of Zuidplas is er een zorgverzekering: het VGZ Rotterdampakket. Het is een basisverzekering met een aanvullende verzekering en een vergoeding voor de tandarts.

  Lees verder
 • Eduard werkt mee aan opknapbeurt Purmerhoek

  (08-10-2019)

  Eduard is als een spin in het web bij het groot onderhoud van de Purmerhoek. Verhuurder Havensteder knapt daar ruim 500 flats op. Havensteder heeft de aannemer gevraagd om ook mensen zonder werk in te zetten. Zo kreeg Eduard zijn huidige baan. We praten met Eduard en Astrid, die hem heeft aangenomen.

  Lees verder
 • Vraag voor uw kinderen de bijdrage schoolkosten aan

  (08-10-2019)

  Bijna alle scholen sturen een rekening voor ‘extra’ activiteiten op school. Daarvan betaalt de school bijvoorbeeld het schoolreisje. Als u niet betaalt mag uw kind soms niet mee. Daarnaast moet u soms betalen voor een studiereis of is speciale kleding nodig (denk aan een overall, schort of sportkleding). Voor deze kosten kunt u extra geld voor schoolkosten aanvragen.

  Lees verder
 • Afkopen van pensioen

  (08-10-2019)

  Als u een klein pensioen opbouwt, kunt u dat soms in 1x afkopen. U krijgt dan een bedrag op uw rekening. Veel mensen melden dat bij ons. We kijken dan wat het voor uw uitkering betekent.

  Lees verder
 • Zorgverzekering

  (08-10-2019)

  In Nederland moet iedereen een zorgverzekering hebben. Zorgverzekeraar VGZ heeft een zorgverzekering speciaal voor de inwoners van Capelle, Krimpen en Zuidplas. Dit is een basisverzekering met een uitgebreid extra pakket voor onder meer tandarts en bril. Ook veel eigen bijdragen (Wmo) en het eigen risico van € 385 zijn meeverzekerd.

  Lees verder
 • Een afspraak: Hoe werkt dat nu?

  (08-10-2019)

  Heeft u een afspraak voor een gesprek in het gemeentehuis van Capelle? Dan meldt u zich aan via de zuil. Lukt het niet? Dan kunt u hulp vragen bij de gastvrouw of -heer.

  Lees verder
 • Meldt uw auto of motor aan

  (08-10-2019)

  Koopt u een auto, motor of ander vervoermiddel? Of krijgt u er 1 van iemand? Dan geven de meeste mensen dat aan ons door. Maar nog niet iedereen.

  Lees verder
 • Bij de informatielijn helpen we u graag

  (08-10-2019)

  Wilt u iets weten over uw uitkering? Of over de melding van uw vakantie of een aanvraag voor extra geld? Of heeft u een vraag over een verandering die u moet doorgeven? De medewerkers van onze informatielijn geven graag antwoord. U kunt uw vraag stellen in een e-mail, een telefoontje of aan de balie.

  Lees verder
 • Wist u dat …oktober

  (08-10-2019) Lees verder
 • Hélène overwon haar verslaving

  (08-10-2019)

  ​Hélène (30) overwon haar verslaving. Ze werkt nu als ervaringsdeskundige. Zo moedigt ze anderen aan om hun problemen op te lossen. Ook hier vertelt ze daarom haar verhaal.

  Lees verder
 • Inburgering Nieuwe Stijl: veel mensen aan het werk

  (08-10-2019)

  In maart 2018 startte de Syrische Ehab (47) met 39 anderen aan Inburgering Nieuwe Stijl Capelle. Zijn Nederlands was nog niet zo goed, dus werk vinden was moeilijk. Een jaar later heeft hij – dankzij zijn eigen inzet én de begeleiding – een baan als werkplaatsmonteur.

  Lees verder
 • Nieuwsbrief Sociale Zaken oktober 2019

  (08-10-2019)

  Heeft u een bijstandsuitkering? Dan ontvangt u rond 12 oktober de Nieuwsbrief Sociale Zaken nummer 19. Lees meer over werk, uw uitkering en extra geld.  

  Lees verder
 • Laat uw kinderen meedoen!

  (08-10-2019)

  De kinderen zijn weer naar school. Ook hun sport, muziek- of dansles zijn weer begonnen. Alle kinderen willen graag meedoen. Wanneer u hiervoor weinig geld heeft, kunnen fondsen meebetalen. Bijvoorbeeld het Jeugdfonds Sport & Cultuur, het Voorzieningenfonds Krimpen en Stichting Leergeld Hollandsche IJssel. Kijk op de onderstaande websites voor meer informatie.

  Lees verder
Top