Had u vorig jaar al een uitkering van ons? Dan heeft u in 2022 € 1.300 energietoeslag van ons gekregen. Ook in 2023 komt er een energietoeslag van € 1.300. Rond de zomer neemt de regering daarover een besluit. Pas daarna weten we wanneer we de energietoeslag 2023 kunnen betalen.

Net een uitkering

Heeft u nog maar net een uitkering bij ons aangevraagd? En nog geen energietoeslag 2022 gekregen? Ook niet in een andere gemeente? Dan kijken we bij uw aanvraag meteen of u ook energietoeslag 2022 krijgt. 

Aanvragen tot 30 juni 2023

Kreeg u de energietoeslag van 2022 niet vanzelf? Dan kunt u het aanvragen tot en met 30 juni 2023. Op www.ijsselgemeenten.nl/energietoeslag staat meer informatie en kunt u de aanvraag doen. 

Energietoeslag 2023

Ook in 2023 komt er een energietoeslag van € 1.300. Hierover moeten de regering en de gemeenten nog een besluit nemen. Heeft u een uitkering van ons? Dan krijgt u de energietoeslag weer vanzelf. Krijgt u de toeslag niet vanzelf? Dan kunt u een aanvraag doen. We weten nog niet wanneer dat kan. Ook niet wanneer we gaan betalen. Houd daarom de informatie op www.ijsselgemeenten.nl/energietoeslag in de gaten. 

Heeft u nog een vraag over de energietoeslag? Mail ons dan: energietoeslag@ijsselgemeenten.nl.

Tijdelijk Noodfonds Energie 

Het Rijk en de energiebedrijven hebben een fonds gemaakt. Daarmee willen ze mensen met een hoge energierekening helpen. Met een uitkering en een hogere energierekening heeft u vaak recht op een bijdrage. 

Voorbeelden

Een alleenstaande (ouder) heeft een bruto-uitkering van € 1.490 per maand. Betaalt u meer dan € 149 per maand aan energie? Dan kunt u een bijdrage krijgen. Bijvoorbeeld: de energierekening is € 350 per maand. Het Noodfonds betaalt € 201 per maand. Dat is het bedrag boven € 149 (=10% van uw inkomen).

Een echtpaar heeft een bruto-uitkering van € 1.897 per maand. Betaalt u meer dan € 189 per maand aan energie? Dan kunt u een bijdrage krijgen. Bijvoorbeeld: de energierekening is € 450 per maand.  Het Noodfonds betaalt € 261 per maand. Dat is het bedrag boven € 189 (=10% van uw inkomen).

Wilt u snel weten of u de bijdrage kunt krijgen? Doe dan de check op: www.geldfit.nl/tijdelijk-noodfonds-energie(externe link). Op www.noodfondsenergie.nl(externe link) kunt u tot 30 april een aanvraag doen.

Extra stroomkosten via de zorgverzekering 

Moet u medische apparaten gebruiken die veel stroom kosten? Dan kunt u de extra stroomkosten bij uw zorgverzekering terugvragen. Bijvoorbeeld: beademings- of thuisdialyse apparatuur.

Bijzondere bijstand voor energiekosten 

Naast de energietoeslag kunnen wij soms ook bijzondere bijstand voor energiekosten geven. Soms is besparen op energie niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat u ziek bent en hoge energiekosten heeft. Dan kunt u voor de extra kosten misschien bijzondere bijstand krijgen. Hiervoor gelden andere regels dan bij de energietoeslag. We kijken bijvoorbeeld ook naar uw eigen vermogen. 

Energie besparen

Om de energierekening laag te houden, kunt u ook zelf energie besparen. Vraag bij uw gemeente wat u kunt doen. Soms kunt u producten krijgen of een energiecoach kan u tips geven. Kijk ook op www.geldfit.nl/energie(externe link) of energie.steffie.nl(externe link). U vindt hier veel tips om energie te besparen en wat u kunt doen als u hulp wenst.