Heeft u een uitkering van ons? Dan heeft u dit jaar € 1.300 energietoeslag van ons gekregen. Ook in 2023 komt er een energietoeslag van € 1.300. Daarnaast zijn er andere maatregelen om uw energiekosten te verlagen. 

Net een uitkering

Heeft u nog maar net een uitkering bij ons aangevraagd? En nog geen energietoeslag gekregen? Ook niet in een andere gemeente? Dan kijken we bij uw aanvraag meteen of u ook energietoeslag krijgt.

Aanvragen tot 30 juni 2023

Kreeg u de energietoeslag van 2022 niet vanzelf? Dan kunt u het aanvragen tot en met 30 juni 2023. Op de pagina Energietoeslag staat meer informatie en kunt u de aanvraag doen.

Energietoeslag 2023

Ook in 2023 komt er een energietoeslag van € 1.300. Hierover moeten de gemeenten nog een besluit nemen. Heeft u een uitkering van ons? Dan krijgt u de energietoeslag weer vanzelf. Krijgt u de toeslag niet vanzelf? Dan kunt u in 2023 weer een aanvraag doen. We weten nog niet wanneer dat kan. Ook niet wanneer we gaan betalen. Houd daarom de informatie op de pagina Energietoeslag in de gaten.

Heeft u nog een vraag over de energietoeslag? Mail ons dan: energietoeslag@ijsselgemeenten.nl.

Prijsplafond

Vanaf 1 januari komt er ook een prijsplafond op energie. Dit geldt voorlopig voor heel 2023. Voor gas betaalt u dan maximaal € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit € 0,40 per KWh tot een verbruik van 2.900 kWh. Voor mensen met stadsverwarming (warmtenet) geldt een prijs van € 47,39 per gigajoule warmte. Tot welk verbruik het prijsplafond voor stadsverwarming geldt, wordt nog bekeken.
Gebruikt u meer? Dan betaalt u de prijs die in uw energiecontract staat. Probeer dus onder dit maximale gebruik te blijven. Voor mensen met blokverwarming wordt nog gekeken hoe zij geholpen kunnen worden. Op www.rijksoverheid.nl(externe link) vindt u het laatste nieuws.

Daarnaast krijgt iedereen in november en december 2022 € 190 korting op de energierekening. Uw energiemaatschappij kan dit verrekenen met het maandbedrag, aan u uitbetalen of verrekenen via uw jaarafrekening. Vraag het na bij uw energiemaatschappij.

Door het prijsplafond gaan veel huishoudens vanaf januari minder betalen. Niet iedere energiemaatschappij verlaagt zelf uw maandbedrag. Soms moet u dit zelf doen. Vraag dit na bij uw energiemaatschappij.

Bijzondere bijstand voor energiekosten

Naast de energietoeslag kunnen wij soms ook bijzondere bijstand voor energiekosten geven. Soms is besparen op energie niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat u ziek bent en hoge energiekosten heeft. Dan kunt u voor de extra kosten misschien bijzondere bijstand krijgen. Hiervoor gelden andere regels dan bij de energietoeslag. We kijken bijvoorbeeld ook naar uw eigen vermogen.

Energie besparen

Om de energierekening laag te houden, kunt u ook zelf energie besparen. Vraag bij uw gemeente wat u kunt doen. Soms kunt u producten krijgen of een energiecoach kan u tips geven. Kijk ook op www.geldfit.nl/energie(externe link) of energie.steffie.nl(externe link). U vindt hier veel tips om energie te besparen en wat u kunt doen als u hulp wenst.