Met een uitkering moet u uw vermogen (bezit) bij ons melden. Veel mensen weten dat ze hun bank- en spaarrekeningen moeten doorgeven. Maar dat geldt ook als u een auto, motor, caravan, camper, vrachtwagen of boot koopt of verkoopt. Dit soort bezit noemen we voertuigen.

Wat moet u doorgeven?

De volgende situaties moet u bij ons melden:

  • U koopt of verkoopt een voertuig
  • U krijgt een voertuig
  • U gebruikt een voertuig dat niet van u is
  • U geeft een voertuig weg
  • U brengt een voertuig naar de sloop
  • U bezit een voertuig, maar iemand anders gebruikt het voertuig

Het bezit van een fiets, scooter of brommer hoeft u niet te melden. We zien vaak dat mensen een auto op hun naam zetten, die niet van hen is. Wij adviseren u dat niet te doen. Staat een auto op uw naam? Dan geldt het als uw bezit. U kunt dan problemen met uw uitkering krijgen.

Wanneer melden?

Koopt of verkoopt u een voertuig? Meld dit dan binnen 7 dagen. Dit gaat het snelst via ‘Wijzigingen doorgeven’ op onze website. Meldt u het niet bij ons? Dan krijgen wij het een paar weken later toch te horen van het Inlichtingenbureau. Misschien moet u dan uitkering terugbetalen? En u kunt een boete krijgen. Meld het daarom zelf op tijd.

Wat moet u inleveren?

Wij willen weten hoeveel uw voertuig waard is en waarvan het is betaald. Bijvoorbeeld spaargeld of een gift. Verkoopt u een voertuig? Laat dan zien hoeveel geld u hiervoor heeft gekregen.  Documenten die we dan willen zien zijn de rekening van de koop of verkoop, het bankafschrift waarop de betaling staat en een verklaring van uzelf met welk geld het voertuig is betaald. Zet daarop ook de kilometerstand.

Telt uw voertuig mee als uw bezit?

Is uw voertuig meer waard dan € 2.300? Dan tellen we het bedrag op bij uw vermogen. De waarde bepalen we voor een auto met de ANWB koerslijst. Heeft u de auto betaald van uw spaargeld? Dan verandert uw vermogen niet.