Het EigenBaas Migrantenprogramma is een leertraject voor mensen met een vreemdelingenachtergrond om ondernemer in Nederland te worden. Het programma is een samenwerking van Qredits Microfinanciering Nederland, het Regionaal Bureau Zelfstandigen in Rotterdam en Vluchtelingenwerk. Er hebben al 45 mensen meegedaan aan het traject. 15 mensen zijn hierna een bedrijf gestart. Voor anderen was de training het opstapje naar een betaalde baan of een MBO- of HBO-opleiding. In oktober zijn 11 mensen via het Werkplein IJsselgemeenten met het programma gestart.

Binnenkort zelfstandige?

De meeste deelnemers hebben nu nog een uitkering. Maar als het aan hen ligt zijn zij binnenkort zelfstandig ondernemer. Als Covid er niet was geweest dan was Hanaa uit Krimpen nu druk bezig geweest in haar Syrisch eethuisje. Dat moet nu even wachten. Ze kookt nu voor vrienden en kennissen. En ze is bezig om haar rijbewijs te halen. Kirstin uit Capelle heeft een passie voor pruiken die je mooier maken. Vooral pruiken voor mensen die hun haar door een ziekte zijn verloren. Mustafa uit Zuidplas is nog maar 2 jaar in Nederland. Het houdt hem niet tegen om samen met een vriend een webshop te starten.

Training

In 10 weken volgden de deelnemers op 2 middagen per week het programma. Zo ontdekten zij hun kwaliteiten, maar ook hun zwakke punten. Iedereen ging flink aan het werk met onderwerpen zoals persoonlijke ontwikkeling en vragen als wat is je product, hoe ontdek je de markt en hoe zit het met de financiering van mijn bedrijf? Zo maakte elke deelnemer een eigen ondernemingsplan met daarin ook aandacht voor marketing en concurrentie.

Getuigschrift

Op 8 maart werd het programma met een bijzondere bijeenkomst en een getuigschrift afgesloten. Voor een deskundige jury presenteerde iedere deelnemer in het Nederlands haar of zijn idee. Natuurlijk was dat een beetje eng. Maar weer een leermoment dat bij ondernemen hoort. De getuigschriften werden uitgedeeld door de wethouders Harriët Westerdijk (Capelle aan den IJssel), Anthon Timm (Krimpen aan den IJssel) en Jan Willem Schuurman (Zuidplas).