Tijd voor een opleiding alleenstaande ouder

HOME  |  Tijd voor een opleiding alleenstaande ouder

Tijd voor een opleiding alleenstaande ouder

Wanneer u een bijstandsuitkering krijgt, bent u verplicht om werk te zoeken. Dit noemen we de arbeidsverplichting. Met een lage opleiding kan werk vinden moeilijk zijn. Helemaal als u ook nog alleen zorgt voor één of meer kinderen onder de vijf jaar. Daarom geven we u de tijd om een opleiding te volgen. U krijgt daar maximaal vijf jaar voor. In die periode hoeft u niet te zoeken naar werk. U volgt dan wel een opleiding of doet een stage. De voorwaarde is dat u iets doet dat uw kansen op de arbeidsmarkt verbetert. Als uw jongste kind dan straks vijf jaar is en naar school gaat, vindt u makkelijker een betaalde baan.

• U bent alleenstaande ouder
  • U zorgt voor uw kind(eren) jonger dan 5 jaar
  • U heeft een bijstandsuitkering
  • U heeft geen diploma’s op MBO-4 niveau

Dan kunt u tijd krijgen voor scholing door vrijstelling van de arbeidsplicht

• Voor maximaal vijf jaar
  • Tot een opleiding op maximaal MBO-4 niveau
  • Zolang u goede studieresultaten haalt/inzet laat zien
  • Tot uw jongste kind vijf jaar is

Vijf jaar tijd

Wanneer u niet meer aan de voorwaarden voldoet, stopt de vrijstelling. Bijvoorbeeld als uw jongste kind vijf jaar wordt. Als u nog geen vijf jaar vrijstelling heeft gebruikt, kunt u verder gaan als u weer aan de voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld als u een nieuw kindje krijgt. Ook als u een tijd geen recht heeft op een uitkering en later wel weer, kunt u opnieuw de vrijstelling aanvragen. Als u naar een andere gemeente verhuist kunt u daar de vrijstelling weer aanvragen.

Aanvraag doen

Wanneer u vrijstelling voor een opleiding wilt, vult u het aanvraagformulier (pdf, 328,13 kB) in en stuurt u het op naar Sociale Zaken IJsselgemeenten: Antwoordnummer 760, 2900 WE, Capelle aan den IJssel.

Scholingsplan

Wanneer we denken dat u in aanmerking komt, nodigen we u uit voor een gesprek. U kunt dan vertellen wat voor opleiding of stage u wilt doen. We kijken dan samen naar de mogelijkheden. De afspraken die we maken zetten we in een scholingsplan. Wanneer uw opleiding is gestart bekijken we ieder half jaar hoe het gaat en of de vrijstelling blijft gelden.

Meer informatie

Als u nog vragen heeft of twijfelt of u voor de vrijstelling in aanmerking komt of voor het opvragen van een aanvraagformulier, stuurt u een e-mail naar socialezaken@ijsselgemeenten.nl of belt op werkdagen tussen 8.00 en 12.00 uur met onze informatielijn op nummer (010) 2848457.