Meer werkervaringsplaatsen gezocht in land- en tuinbouwsector Zuidplas (14-12-2017)

HOME  |  IJsselgemeenten  |  Nieuws  |  Meer werkervaringsplaatsen gezocht in land- en tuinbouwsector Zuidplas

Een half jaar geleden is het project Statushouders Glastuinbouw Zuidplas van start gegaan. Het is een samenwerking tussen de GR IJsselgemeenten (waaronder Zuidplas) en Veldwerk Uitzendbureau. Werkplein IJsselgemeenten heeft nu een filmpje gemaakt over de ervaringen van nieuwkomers (statushouders) uit Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen in een leerwerkbedrijf te Bleiswijk. De gemeente Zuidplas gaat de film presenteren aan de eigen land- en tuinbouwsector om soortgelijke werkervaringsplaatsen ook in Zuidplas mogelijk te kunnen maken.

Van proefplaatsing naar uitzendovereenkomst

Acht deelnemers uit Zuidplas hebben een proefplaatsing van maximaal twee keer drie maanden gekregen. De eerste drie maanden werkten de deelnemers parttime, de tweede periode fulltime. In de avond volgden ze een inburgeringscursus. Veldwerk begeleidde de werknemers bij het leren van arbeidsritme, taal, omgangsvormen en regels in een Nederlands werkomgeving. Zodra de periode voorbij is, ontvangen de deelnemers bij goed functioneren een uitzendovereenkomst bij Veldwerk Uitzendbureau van tenminste 6 maanden voor minimaal 28 uur.

Accent bij integratie op instromen naar werk

Wethouder Rik van Woudenberg: “We zagen dat de instroom van nieuwe statushouders tussen 2015 en 2017 leidde tot een stijging van het aantal uitkeringen in Zuidplas. Het is bekend dat deze groep moeilijker aan de bak komt dan andere doelgroepen uit het uitkeringsbestand. Onze gemeente heeft een sterk tuindersklimaat. Hoe duurzaam zou het zijn dat onze nieuwe inwoners gewoon binnen onze eigen gemeente aan de slag kunnen op een werkervaringsplaats? Ik hoop dat het na het zien van het filmpje onze ondernemers in de land- en tuinbouw ook zelf een werkervaringsplek willen aanbieden.”

Bekijk de film

Op het YouTube kanaal van de gemeente Zuidplas staat het filmpje Tuinbouwproject Statushouders online.

Werkplein IJsselgemeenten

Het Werkgeversservicepunt op het Werkplein IJsselgemeenten ondersteunt werkgevers bij het invullen van vacatures. Ze kunnen passende mensen selecteren en kennen de weg in mogelijke subsidies en regelingen. Daarnaast bieden ze extra begeleiding aan werknemers als dat nodig is.

Ook een werk(ervarings)plek aanbieden?

Ondernemers in Zuidplas die ook een werk(ervarings)plek willen aanbieden kunnen contact opnemen met het Werkplein IJsselgemeenten. Kijk voor meer informatie op www.ijsselgemeenten.nl of stuur een e-mail naar n.van.schaik@ijsselgemeenten.nl, T. 010-2848081.